Zkusme to s chřestem: Krémová polévka

POTŘEBUJETE: 500 g bílého nebo zeleného chřestu, 50 g másla , 1 šalotku, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany, 3 žloutky, sůl, mletý bílý pepř, muškátový květ
Z chřestu odkrojíme dřevnaté konce a oloupeme škrabkou. Nakrájíme ho na kousky. V hrnci rozpustíme máslo, osmahneme na něm najemno nakrájenou šalotku dosklovata. Zalijeme vývarem, přidáme chřest a vaříme 5 minut. Děrovanou lžící vyjmeme z polévky pár kousků chřestu, ideálně špičky. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Žloutky a smetanu prošleháme metličkou v misce, pomalu vlijeme do hrnce a rozmícháme. Necháme minutku přejít varem, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme špetku muškátového květu a nakonec uvaříme špičky chřestu.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 21.