Vydatné svačiny: Kynuté buchty se sýrem a šunkou

POTŘEBUJETE: 300 ml polotučného mléka, 5 g třtinového cukru, 15 g čerstvého droždí, 400 g celozrnné špaldové mouky, 2 vejce, 1 lžičku olivového oleje, sůl
Na náplň: 6 lžiček dijonské hořčice, 180 g čedaru, 600 g krůtí šunky, 90 g nakládaných okurek
Do hrnečku nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme třtinový cukr a rozdrobené droždí. Promícháme. Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek a do něj obsah hrnečku nalijeme. Přikryjeme a necháme 30 minut odležet, aby vzešel kvásek. Pak přidáme 1 vejce, zbylé mléko a trochu soli. Uhněteme kompaktní těsto, až se začne odlepovat od nádoby. Opět přikryjeme a necháme těsto 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 ºC. Pekáč na buchty vymažeme olivovým olejem. Z těsta vytvarujeme 12 bochánků a vyskládáme je do pekáče. Pomažeme druhým vejcem, vložíme do trouby a pečeme 25 až 30 minut. Hotové necháme částečně vychladnout, buchty rozpůlíme a vždy jednu půlku pomažeme hořčicí. Obložíme sýrem, šunkou a okurkami. Přiklopíme a buchty zapečeme 5 až 7 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 44.