S kuchyní po světě: Australský dort Pavlova
POTŘEBUJETE 4 bílky z bio vajec 250 g bio třtinového cukru 1 lžíci bio vinného octa 1 lžíci bio kukuřičného škrobu vanilkový extrakt Na ozdobu: 1 hrst bio jahod 1 bio citron 250 ml smetany ke šlehání 20 g cukru
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pomalu přisypeme polovinu cukru. Mixujeme, až se úplně zapracuje, přidáme zbylý cukr a směs dále šleháme. Poté přidáme ocet, škrob i vanilkový extrakt a mixujeme. Jakmile je směs dobře propojená a hladká, dáme ji na plech s pečicím papírem do tvaru kruhu, aby byly okraje vyvýšené. Pečeme asi hodinu při 140 °C. Necháme vychladnout v troubě, nehýbeme s ním, aby se nerozpadl. Studenou smetanu pomalu vyšleháme v mixéru, po jedné minutě přidáme kapku citronové šťávy a cukr. Ušleháme dotuha. Dort zdobíme šlehačkou a jahodami.
Více receptů ze světa najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.