Chuťovky na sváteční stůl: Minipreclíky

POTŘEBUJETE:
½ kostky droždí
1 lžičku cukru
500 g hladké mouky
30 g změklého másla
100 ml vlažného mléka
150 ml vlažné vody
1 lžičku soli
100 g jedlé sody
mák na posypání
Droždí a cukr smícháme s vlažnou vodou, mouku prosejeme do mísy a uděláme v ní důlek. Vlijeme do něj droždí, smícháme ho s trochou mouky z kraje a zakryté necháme na teplém místě kynout asi 10 minut. Máslo, mléko a sůl přidáme k mouce s droždím a vše za pomoci robotu zpracujeme na hladké těsto. Zakryté necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Pak těsto důkladně propracujeme, na pomoučené ploše z něj tvoříme preclíky, které pokládáme na plech s pečicím papírem s dostatečnými rozestupy. Zakryté necháme kynout ještě asi 20 minut. Ve velkém hrnci zahřejeme litr vody, přidáme sodu a sejmeme z plotny. Preclíky vkládáme do vody po částech a po 15 vteřinách je děrovanou sběračkou vyjmeme, necháme okapat a klademe na plech s pečicím papírem. Preclíky posypeme mákem a v předehřáté troubě na 200 °C pečeme asi 15 minut.
Více receptů najdete v vtištěném Aha! pro ženy číslo 51-52.