PODZIMNÍ KUCHAŘKA: 55 receptů na pokrmy z hub, zvěřiny, kachny, husy a krůty...

Zatímco v letošním velmi horkém létě jsme na nějaké omáčky, smažená či vydatná jídla neměli ani pomyšlení (a to nemluvím o tom, že dámy si ještě hlídaly svoji linii do plavek), s podzimem se naše chutě i potřeby trochu mění. Toto roční období si žádá trochu sytější pokrmy, protože naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. K podzimu zkrátka patří dobře upečená kachna, krůta nebo svatomartinská husa (ano, tenhle svátek je už za měsíc!), podzim je i časem zvěřiny a samozřejmě hub. A zatímco ještě před měsícem to na nějaké žně v lesích kvůli suchu vůbec nevypadlo, říjen to všem houbařům (alespoň v některých krajích) plně vynahrazuje. Na následujících stránkách tedy najdete 55 více či méně známých receptů jako stvořených pro podzimní čas. Tak ať vám podle nich chutná!
Je libo zvěřinu?
Zvěřina je chutná, zdravá a dietní. Její příprava je však oproti například vepřovému či hovězímu masu náročnější a zdlouhavější. A kde si ji nakoupit? Nejlepší je samozřejmě sehnat si čerstvý kus, což by teď na podzim neměl být problém. Zapomeňte tedy na oddělení mraženého zboží v supermarketu a vydejte se specializovaného řeznictví. Pečlivě si také pročtěte cedulku s údaji o původu a veterinárním vyšetření. Pokud vám úplně nesedí výrazné aroma masa z divočáka, krátce ho před přípravou naložte do směsi zeleniny, cibule a divokého koření. Mějte rovněž na paměti, že každý druh zvěřiny si žádá speciální zacházení. Na guláš je třeba ideální kančí, na ragú je skvělé plecko, na svíčkovou srnčí kýta. Vzhledem k tomu, že zvěřina má jen velmi málo tuku, je hodně náchylná k vysušení. Myslete na to, až ji budete v kuchyni chystat!
Jak zpracovat houby...
Donesli jste si z lesa houby? Pokud je jich hodně, asi přemýšlíte, jak je všechny zpracovat. Takže je očistěte, z vnější strany oloupejte nožičku, klobouk pouze očistěte. Pak je pokrájejte a vařte podle některého z našich receptů. Můžete si je ale uschovat do zásoby!
Asi nejoblíbenější způsob je sušení: Houby nakrájejte na plátky asi 3 mm silné a dejte je ušit. Pokud nevlastníte sušičku, sušte houby na stinném místě v průvanu na rámech se sítí (ne na novinách!) Usušené je dejte do sklenice a dobře uzavřete. Vydrží celý rok.
Houby lze i zamrazit. Očistěte je, pokrájejte a v míse vložte do mikrovlnky s trochou másla. Promíchejte a nechte chvíli podusit. Po zchlazení je dejte do mikrotenových sáčků zmrazit. Vydrží půl roku.
Všechny recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.