Dýňovo-jablečná polévka

POTŘEBUJETE:
1 střední cibuli
1 řapíkatý celer
1 větší mrkev
1 dýni (dle dostupnosti)
zelená nakyslá jablka (v poměru k dýni 1 ku 3)
2 lžíce másla
1 l zeleninového vývaru
mletou skořici
muškátový oříšek
sůl
bylinky dle chuti
Cibuli a celer nasekáme na drobno, mrkev nakrájíme na kostičky, dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, jablka zbavíme jádřinců a také nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a společně restujeme cibuli, celer a mrkev asi 5 minut do světlehnědé barvy. Přidáme dýni, jablka a vývar a přivedeme k varu. Přiklopíme a na mírném ohni vaříme asi 30 minut, než zelenina změkne. Poté rozmixujeme, dochutíme solí a špetkou skořice a muškátového oříšku. Ozdobíme orestovanými dýňovými semínky a nasekanými bylinkami.
Více receptů z podzimního ovoce a zeleniny najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 37.