Vaříme s medvědím česnekem: Zelení Lasagne
POTŘEBUJETE: 250 g plátů lasagní * 150 g mraženého hrášku * 500 g zeleného chřestu * 1 svazek jarní cibulky * 150 g cukrových lusků * 1 citron * 120 g medvědího česneku * 2 lžíce másla * 2 lžíce hladké mouky * 300 ml mléka * 200 ml smetany * sůl * mletý pepř * muškátový oříšek * 250 g ricotty * 150 g sýra pecorino
Spodní část chřestu oloupeme, konce odkrojíme a zbytek našikmo nakrájíme na kousky asi 3 cm dlouhé. Světlou část jarní cibulky nakrájíme na kroužky, medvědí česnek nakrájíme na proužky, nastrouháme kůru z citronu a vymačkáme šťávu. Chřest a lusky blanšírujeme ve vroucí osolené vodě. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a uděláme jíšku, vmícháme mléko a smetanu a necháme za stálého míchání probublat (asi 5 minut). Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Sejmeme z ohně, vmícháme ricottu a citronovou šťávu. Do formy nalijeme trochu omáčky, pak na dno položíme pláty lasagní, na něj rozložíme zeleninu. Přelijeme omáčkou a vše několikrát zopakujeme. Horní vrstvou by měly být lasagne přelité omáčkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 30 minut. Poté lasagne posypeme pecorinem a zapečeme 15 minut dozlatova.
Víéce receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 18.