Vaříme s medvědím česnekem: Pečený chřest
POTŘEBUJETE: 1 kg zeleného chřestu * 3 vejce natvrdo * 120 ml olivového oleje * mořskou sůl * 100 g medvědího česneku * 2 jarní cibulky * 1 hrušku * 2 lžíce kaparů * 2 citrony * 1 lžíci hořčice * mletý pepř * 1 lžíci javorového sirupu
Chřest oloupeme a odkrojíme konce. Stonky položíme na plech s pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a mírně osolíme. Pečeme při 170 °C asi 12 minut doměkka. Medvědí česnek nakrájíme na jemné proužky, světel zelenou a bílou část jarní cibulky nasekáme nadrobno. Hrušku zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Kapary nasekáme nahrubo. Z citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Polovinu medvědího česneku, hrušku, citronovou kůru a šťávu, hořčici, sůl, pepř a javorový sirup rozmixujeme s olivovým olejem a většinou nahrubo nasekaných vajec. Pečený chřest se zbylým medvědím česnekem, cibulkou, kapary a vejci dáme na mísu a zalijeme zálivkou.
Více receptů nadete v tištěném Aha! pro ženy číslo 18.