Lehká večeře: Cuketové těstoviny s bylinkami

POTŘEBUJETE: 2 lžíce piniových semínek, 600 g malých tvrdých cuket, 2 jarní cibulky, 4 stroužky česneku, ½ svazku rokety, 4 čerstvé snítky oregana, 8 čerstvých lístků máty, ½ svazku bazalky, 4 sušená rajčata, 250 g špaget (z pšenice, sóji nebo prosa), 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, 2 – 3 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
Piniová semínka opražíme dozlatova na pánvi bez tuku a nahrubo je nasekáme. Cukety a jarní cibulky pláchneme a očistíme. Cukety pak nakrájíme na tenoučké látky, cibulky na kolečka. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Roketu opereme, odstraníme tvrdé košťálky a roztrháme na sousta. Oregano s mátou opláchneme a necháme okapat. Spolu s bazalkou je najemno nasekáme. Rajčata nakrájíme na tenké proužky. Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Mezitím rozpálíme v teflonové pánvi olej a krátce v něm osmahneme česnek. Přidáme cukety, osolíme a opepříme. Za stálého míchání opékáme na prudkém ohni tak dlouho, dokud cukety nezačnou od krajů sklovatět, ale zůstanou ještě křupavé. Špagety slijeme a necháme okapat. Pak je promícháme cuketami, citronovou šťávou a kůrou, jarní cibulkou, roketou, bazalkou, mátou, proužky rajčat a piniovými semínky.
Výživové hodnoty (1 porce): 1610 kJ, 61 g sacharidů, 13 g bílkovin, 9 g tuků
Více lehkých receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 17.