Řecká inspirace: Masové koule v rajčatové omáčce
POTŘEBUJETE: 750 g mletého hovězího masa, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 3 krajíce veky namočené v mléce, 1 lžíci nasekané máty peprné, 2 lžíce nasekané zelené petrželky, 1 vejce, 1 lžíci oregana, 6 větších oloupaných rajčat, 1 kousek celé skořice, ½ sklenice bílého vína, ½ hrnku olivového oleje, 3 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř
Maso dáme do mísy, přidáme vyždímanou veku, přimícháme nastrouhanou cibuli, česnek, mátu, petrželku, vejce, oregano, sůl a pepř. Důkladně vše prohněteme. Uděláme kuličky a obalíme je v mouce. Na pánvi rozehřejeme většinu oleje, osmažíme na něm kuličky a necháme je odkapat na papírové utěrce. Do hrnce dáme zbylý olej, na něj dáme nasekaná rajčata, půl šálku vlažné vody, skořici, víno, sůl, mletý pepř a vše vaříme asi 20 minut- Jakmile omáčka zhoustne, vložíme do ní kuličky a ještě je 10 minut povaříme. Podáváme s rýží nebo chlebem.
Více receptů inspirovaných Řeckem najdete v tištěném Aha!/ pro ženy číslo 19.