Jak si v kuchyni poradily naše babičky, když se něco nepovedlo?

Ne vždy se v kuchyni všechno povede. Naše babičky si ale vždy dovedly poradit. Jaké triky používaly, když jim něco nevyšlo, když chtěly mít pokrmy chutnější nebo se chtěly přesvědčit o čerstvosti surovin?
Čerstvá vejce: Čerstvost a poživatelnost vajec zjistíme ponořením do vody. Čerstvá vejce obsahují méně plynu a jdou hned ke dnu, zatímco ta stará plavou na hladině.
Snadno vyšlehaný bílek: S mixérem to většinou není problém, ale proč si to neusnadnit? Nádobu na šlehání prolijte studenou vodou, nebo k bílku přidejte špetku soli, vyšlehá se rychleji a lépe.
Brambora na přesolené jídlo: Pokud nám tak zvaně ujede ruka se solí, pomůže brambora nakrájená na plátky, která sůl z pokrmu vytáhne.
Rozšlehané vejce na přesolenou polévku: V případě přesolené polévky nám podobnou službu jako brambora může udělat i rozšlehané vajíčko.
Přebytek pepře: Pokud je jídlo moc ostré, pomohou dvě jablka nakrájená na plátky, která v jídle krátce povaříme. Jablka nasají pepř a jídlo bude méně ostré.
Na rozvařené knedlíky mouka: Pokud se bojíte, aby se knedlíky nerozvařily, přidejte do vody trochu hladké mouky. Rozvařený knedlík můžete zachránit tím, že ho rozvařenou stranou položíte na prkénko. Mezera by se měla zacelit.
Prášek do pečiva na moučné hrudky: Nevzhledných moučných hrudek se zbavíte, když v době varu přimícháte do omáčky trochu prášku do pečiva. Hrudky se pak jednoduše rozpustí.
Máslo na připálené mléko: Pokud máte rádi pudink, ale mléko se vám vždy připálí, zkuste vymazat dno hrnce máslem. Předejdete připálení a zjemníte chuť pudinku.
Dobrá strouhanka: Nejlepší je čerstvá, to věděli i naše babičky, které strouhanku mlely na ručních mlýncích. Pokud chcete zjemnit i kupovanou strouhanku, přidejte sýr nebo čerstvé bylinky.
Chléb na zápach: Máte rádi květák nebo brokolici, ale vadí vám všudypřítomný zápach při vaření? Přidejte do vody na vaření chlebovou kůrku, která zápach natáhne.
Dalších 20 užitečných babských rad pro každou kuchyni najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.