Zkuste vepřové trochu jinak, přidejte pivo!
POTŘEBUJETE: 1 - 2 kg vepřového plecka, sůl, pepř, 60 g sádla, 100 g cibule, špetku kmínu, 5 zrnek tlučeného nového koření, půlku celeru, menší mrkev, kůru z poloviny citronu, 100 g suchého chleba, 30 g mouky, ½ l vývaru z kostí, světlé pivo, 2 kostky cukru, 1 kg brambor
Nejvhodnější maso k tomu jídlu je vepřové plecko nebo předek z krkovičky, při menším počtu strávníků jsou nejvhodnější vepřová kolínka, ovšem z kusů prostředních, klidně můžou být hodně prorostlé. Nejdříve maso očistíme a oškrábeme, aby na něm nebyly zbytky štětin, a nakrájíme je na hrubší kostky. Pak ho dáme do většího kastrolu, osolíme, lehce opepříme a přidáme sádlo, najemno nakrájenou cibulku, kmín, na drobné kostičky nakrájený celer a mrkev, nastrouhanou citronovou kůru a za stálého míchání ho necháme zatáhnout. Přidáme nadrobno nakrájený chléb smočený v pivě a dusíme skoro do měkka. Teprve poté maso zaprášíme moukou a za stálého míchání je necháme lehce zasmažit, ale opatrně, aby se nepřipálilo. Zalijeme půllitrem vývaru, dusíme ještě 10 minut a pak přidáme 1/3 litru piva, cukr a vaříme, dokud nebude maso úplně měkké. Nakonec doplníme vařenými bramborami nakrájenými na kostky a necháme je ohřát a omáčku nasáknout.
Více receptů nejen na vepřové najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.