Pozor, i v zimě útočí vši! Víte, jak se jich zbavit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pozor, i v zimě útočí vši! Víte, jak se jich zbavit?

Mrtvé hnidy je důležité důkladně vyčesat všiváčkem.
Mrtvé hnidy je důležité důkladně vyčesat všiváčkem. (iStock.com)

Vši jsou postrachem rodičů a pedagogů. I teď v zimě, milují totiž teplé čepice. Navíc umějí plavat a milují selfíčka. Víte, jak s nimi zatočit?

Veš neumí skákat, ani nemá křídla, takže jediná možnost, jak se »nakazit«, je kontakt s kontaminovanou hlavou, nebo třeba čepicí. Také dobře plave, takže nákaza je možná i v bazénu. Veš je přitahována přirozeným elektrostatickým nábojem vlasů a i při letmém dotyku se zachytí a přeleze.  Bohatě stačí jedna dospělá samička, která naklade čerstvé hnidy a je zaděláno na problém. Takže jakmile přiblížíte hlavu k někomu, kdo vši má, jste v ohrožení. Bez ohledu na délku vlasů.


Hygiena nepomáhá
Zavšivení je často považováno za ostudu, symptom špíny, nepořádku. Není to ale tak. „Napadení vší dětskou (neboli pedikulóza) je infekční onemocnění. Přítomnost vší v dětských vlasech ale neznamená, že nedbá na čistotu. Veš může napadnout kohokoli i bez ohledu na osobní hygienu, přičemž děti mezi 5. – 11. rokem jsou k nákaze náchylnější,“ říká PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU lékárny. Pokud jste vši zažili naposled jako děti, možná vás překvapí, že osvědčené přípravky už nezabírají. Je to proto, že vzrůstá rezistence parazitů na chemické přípravky. Nejúčinnější pomocí jsou dnes přípravky na bázi oleje, který vši udusí. U odvšivovacích přípravků je důležité rozlišovat ty, které působí jen na živé vši (léčba se musí opakovat) a ty, které působí i na hnidy.

Jak je vypudit?
PŘÍRODNÍ SMĚS
Smíchejte esenciální olej Tea Tree a esenciální olej Levandule, Rozmarýna či Eukalyptus, nařeďte olivovým olejem. Směs naneste na vlasy, ty zabalte do igelitu nebo si nasaďte sprchovací či plaveckou čepici a nechte působit přes noc. Ráno vlasy důkladně umyjte a po usušení vyčešte mrtvé vši a hnidy. Vyčesávání je třeba provádět 3 – 5 minut a hřeben stále oplachovat, abychom vši nezanášeli zpět.

POMOC Z LÉKARNY
Paranit sprej zabíjí vši a hnidy. Současně je  šetrný k citlivé pokožce, neboť neobsahuje chemické insekticidy.  Vši udusí a dehydruje.
Cena: 289 Kč
Pedicul Hermal slouží k odstraňování vší a hnid z vlasů. Přípravek je netoxický, nealergický a bez rizika rezistence.
Cena: 242 Kč

Důkladně vyperte!
Po léčbě je důležité vyměnit a vyprat prádlo, ručníky, vyčistit hřebeny a vzájemně si je nepůjčovat. Pokud však k odvšivení nedojde u celého kolektivu, kde nákaza probíhá, může se celá situace opakovat. Proto nákazu netajte, podobný postup komplikuje její podchycení. Nakažené dítě nakažené nesmí chodit do školy a po odstranění vší je třeba hlavu kontrolovat ještě nejméně tři týdny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.