Víno jako lék: 8 důvodů, proč si nalít skleničku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Víno jako lék: 8 důvodů, proč si nalít skleničku

Pít, či nepít při hubnutí?
Pít, či nepít při hubnutí? (Shutterstock.com)

Víno jako lék užívali už staří Egypťané i Řekové. Hippokrates ho doporučoval ke snížení teploty, Homér k dezinfekci ran. Opravdu prospívá zdraví? Aha! vám nabídne osm důvodů, proč si dát s klidným srdcem skleničku.

Medicína pro celé tělo
Víno obsahuje zhruba šest set složek, které v různé míře ovlivňují naše tělo. Při účinku na zdraví tedy nejde jen o samotný alkohol, ale i o obsah a vzájemný poměr podpůrných látek, které jsou dané odrůdou, půdními a klimatickými podmínkami i zvolenou výrobní technologií. „Víno v malém množství je zdraví nesmírně prospěšné. Infarktů je o 40 až 60 % méně, mozkových mrtvic je skoro polovina, cukrovky je také až o 60 % méně,“ říká prof. MUDr. Milan Šamánek DrSc.


Nakopne imunitu
Víno účinkuje proti virům i bakteriím. Lidé, kteří si dají každý den skleničku, jsou tak méně nemocní. Navíc díky obsahu tříslovin podporuje funkci imunitního systému.

Udrží plíce zdravé
Bílé víno pomáhá udržet zdravé plíce. Látky, které obsahuje, ničí škodlivé látky z cigarety. Neradujte se ale předčasně. Dvě »decky« vína zlikvidují nezdravé látky jen z jedné cigarety.

Snižuje riziko cukrovky
Sklenička denně snižuje riziko vzniku cukrovky. A víno dokonce pomáhá i těm, kteří už cukrovku mají. Vsadit by ale měli jen na suché víno s nízkým obsahem cukru.
Pomáhá proti infarktu
Desítky studií prokázaly, že pití alkoholu snižuje riziko vzniku infarktu. Malá a pravidelná dávka alkoholu zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu. Snižuje riziko krevních sraženin a také hladinu fibrinogenu, který přispívá ke vzniku aterosklerózy a infarktu.

Chrání před rakovinou
Ve víně je obsažená látka jménem resveratrol, která působí protinádorově. Podle odborníků dokáže snížit riziko rakoviny kůže, prsu, plic, jater a střev.

Navodí pocit pohody
Popíjení vinného moku zvyšuje hladinu »hormonu štěstí« serotoninu v krvi, který ovlivňuje nálady a pocity.

Doplní minerály i vitamíny
Víno obsahuje jak minerální látky, které zabraňují řídnutí kostí a vitamíny. Především »béčka« podporují činnost rohovky a sítnice, pomáhají při tvorbě hemoglobinu a omezují únavu.

Usnadňuje hubnutí
Doušek vína usnadní i držení diety. Sklenice lehkého suchého moku má jen asi 106 kalorií a navíc usnadní i trávení tuků a dalších látek nerozpustných ve vodě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.