Vynikající recepty se sýrem: Upečte si vepřovou roládu plněnou sýrem Asiago!
Asiago je sýr z polotučného kravského mléka, který se vyrábí na severu Itálie v tzv. Vincentiských Alpách, jež se rozkládají východně od Lago di Garda. Tento sýr má slámově nažloutlou barvu a výraznou kořenovou chuť, která se zintenzivňuje dobou zrání. Ta se pohybuje od 3 do 15 i více měsíců.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg vepřové plece
✔ 300 g mletého masa
✔ 2 cibule
✔ 100 g pancetty
✔ 100 ml bílého vína
✔ 200 g sýra Asiago
✔ 2 mrkve
✔ ½ celeru
✔ 100 g másla
✔ 500 ml zeleninového vývaru
✔ sůl
✔ mletý pepř
✔ šalvěj
✔ rozmarýn
JAK NA TO:
Vepřovou plec rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou nakrájenou na jemné kostičky a nastrouhaným sýrem Asiago. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme jej do rolády, kterou dobře zavážeme. Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C cca hodinu a půl. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.