Nakládáme netradičně: Navštivte Maďarsko a připravte si roztančený čardáš!

Další recept na nakládání nás zavede do Maďarska...
POTŘEBUJETE (na jednu litrovou sklenici):
✔ 3 ks Sedlčanského hermelínu
✔ 1 ks Sedlčanského romadůžku
✔ 200 ml rostlinného oleje
✔ 100 g paprikáše nebo jiného pikantnějšího salámu (na kolečka nakrájeného)
✔ Ajvar nebo pesto z pečených paprik (k zakoupení běžně v obchodě)
✔ 1 lžičku chilli pasty
✔ 2 lžičky mleté sladké papriky
✔ 100 g kysaného zelí
✔ 1 lžička kuliček nového koření a barevného pepře
✔ 1 lžička uzené mořské soli s chilli kořením nebo podle chuti
JAK NA TO:
1. Hermelíny rozkrojte podélně, potřete ajvarem a chilli pastou, vložte několik koleček paprikáše či jiného pikantního salámu a sýry zase pěkně slepte dohromady. Romadůžek si rozkrojte podélně na tři díly.
2. Teď přichází na řadu vrstvení: začněte plněným hermelínem, na něj položte kolečko romadůžku a část kysaného zelí, to posypte špetkou mleté papriky, špetkou soli a přihoďte pár kuliček koření. Tento postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.
3. Pak vezměte olej a vše zalijte alespoň půl centimetru nad okraj sýra, uzavřete a nechte 3–4 dny uležet v lednici. Pokud chcete roztančit čardáš dřív, nechoďte se sklem do lednice, ale postavte jej na temné místo v pokojové teplotě. Do teplem naloženého čardáše můžete vniknout už druhý den (pro ideální konzistenci ale potřebuje alespoň dny dva!).