Do koláčů jako dělaná: Vyzkoušejte domácí pečená povidla podle Romany ze Sedlce u Mikulova!

Také se vám na zahradě urodilo více švestek, než stihnete spotřebovat? Upečte si z nich povidla!
POTŘEBUJETE:
✔ 2 kg zralých švestek
✔ 2 lžíce octa
✔ 500 g krystalového cukru
✔ 1/2 lžičky mleté skořice
✔ 3 hřebíčky (tlučené)
✔ 2 celé skořice
✔ 4 lžíce tuzemáku
JAK NA TO:
1. Umyté a vypeckované švestky vysypeme do litinového hrnce, který je vhodný na pečení do trouby. Zalijeme je octem, aby povidla udržela barvu a trvanlivost.
2. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme švestky 20 minut. Posypeme je cukrem a vložíme zpět do trouby na 15 minut. Přidáme hřebíček, skořici a tuzemí, promícháme a ještě 15 minut pečeme.
3. Poté sítkem vybereme celou skořici a na talířku vyzkoušíme konzistenci povidel. Můžeme použít ponorný mixér.
4. Ještě horká povidla plníme do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.