První čápi přiletěli do Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

První čápi přiletěli do Česka!

Letos čápy na komíně v Mirošově vyfotili lidé už 10. února
Letos čápy na komíně v Mirošově vyfotili lidé už 10. února (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, DESOP )

Jaro už je tady? Zima letos nebyla a nejspíš už ani nebude. Důkazem jsou ptáci, kteří se vracejí z teplých krajin. První čápi už přiletěli na komín v Mirošově na Rokycansku.

Čápi přiletěli na komín v Mirošově o dva týdny dříve než loni. Lidé je tam poprvé uviděli a také vyfotili v pondělí, když Česko ničil orkán Sabine. „Reagují na počasí, které je okolo nás. Přilétají dříve kvůli klimatickým změnám. Podnebí se každým rokem zmírňuje,“ vysvětlil ornitolog Pavel Moulis. „Zatím nevíme, jestli jde o ptáky, kteří každý rok na tomto komíně hnízdí, nebo jde o pár, který se tu zastavil kvůli vichřici cestou na jiné hnízdiště,“ řekl ornitolog Karel Makoň. Loni čápi dorazili do Mirošova z teplých krajin 25. února. „Čápi k nám přilétávají ve dvou vlnách. Nejdříve ti, kteří zimují ve Španělsku, a pak ti, kteří tráví zimu v Africe,“ dodal Karel Makoň.

Míra je ještě v Africe
Mládě čápů z Mirošova Míra, který se narodil loni, je stále ještě v Africe. Ornitologové ho před odletem vybavili vysílačkou a mohou tak sledovat jeho cestu. Čáp se teď prochází po savaně u národního parku Serengeti v Keni. „Čekáme, jestli letos vůbec přiletí. Někteří čápi, kteří odletěli do Afriky poprvé, se odtud vracejí až za dva roky,“ řekl Moulis.

Návrat kvůli potomkům
Čápi přilétají z teplých krajin do Čech kvůli rozmnožování. Uhnízdí se a začátkem dubna naklade samice vejce. Z nich se zhruba po měsíci vylíhnou čápata. Táta s mámou se pak mají co ohánět, aby mláďata uživili. Krmí je natrávenou potravou z žab, hrabošů a ryb. Na konci srpna pak všichni odlétají do teplých krajin.

Už jsou tu i špačci
Nejen čápi, ale už i špačci dorazili na západ Čech z teplých krajin. „První jsem viděl v Rokycanech už teď v sobotu. Hledají budky či dutiny stromů, kde by zahnízdili,“ řekl Moulis. Špačci přiletěli ze severní Afriky, kde tráví zimu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.