Lamač ženských srdcí utřel: Brejchová alias ČESKÁ BARDOTKA ŘEKLA NE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lamač ženských srdcí utřel: Brejchová alias ČESKÁ BARDOTKA ŘEKLA NE!

Jana Brejchová.
Jana Brejchová. (M. Remešová, archiv)

Česká Bardotka, jak dlouhá léta fanoušci přezdívají Janě Brejchové (78), musela dát košem Jiřímu Bartoškovi (71). Prezident MFF Karlovy Vary jí poslal osobní pozvání na festival s tím, že má zajištěné dvě noci v Grandhotelu Pupp. Jedna z největších hereckých osobností českého filmu mu ale řekla rezolutně ne! I když jí to v hloubi duše zcela jistě mrzelo. Zdravotní stav Brejchové je totiž už pět let tak vážný, že je čtyřiadvacet hodin odkázána na lékařskou péči...

„Mamince volal pan Bartoška a zval ji na letošní festival s tím, že by tam měla zajištěné ubytování v hotelu Pupp. Mamince by jistě udělalo dobře být mezi přáteli, ale opravdu to není možné” řekla deníku Aha! hereččina dcera Tereza Brodská (50).
Brejchová, sexbomba 60. a 70. let minulého století, trpí závažnou nemocí – odumíráním bílé hmoty mozkové – a od té doby, co před pěti lety prodělala kolaps, se domů z nemocnic nevrátila. Momentálně leží v LDN ve FN Motol. „Maminka je ležící pacient a její stav je neměnný, takže tu možnost jsme nemohly ani zvažovat,” konstatovala smutně Tereza.

Pozvání jako vzpruha
Bartoška, který s Brejchovou zazářil ve snímku z roku 1982 Jehla, o špatném zdravotním stavu své kolegyně věděl, netušil ale, že její zdraví je až takhle vážně podlomené. Ač představitelka Elišky Pomořanské z Noci na Karlštejně do Varů přijet nemohla, Bartoškovo pozvání jí udělalo nevídanou radost. A taková psychická vzpruha je kolikrát mnohem víc než deset špičkových lékařů.

Na sestru si nevzpomněl
S podivem ovšem je, že zatímco nemocnou Janu Brejchovou Bartoška pozval, její zdravou sestru Hanu Brejchovou (71) nikoli. A přitom k tomu mohl mít daleko pádnější důvod. Vždyť letošní zahajovací večer festivalu byl věnován vzpomínce na oscarového režiséra Miloše Formana (†86), shodou okolností prvního manžela Jany, a filmu Lásky jedné plavovlásky. Tam v hlavní roli excelovala Hana a film slavil úspěchy na světových festivalech. „Nikdo mě nepozval. To kdyby mně zavolali, okamžitě bych si zabalila tašku a jela,“reagovala smutně Hana. Vyjít ze stínu slavné, krásné a filmovými kritiky opěvované sestry, byť na chvilku, se jí tak asi už nikdy nepodaří...



Přečtěte si
janakveton
13. 7. 2018 • 18:44

Pardon! Měla jsem napsat "pane prezidente Bartoško"! No ale rozhodně je to menší faux pas než to Vaše!!!

janakveton
13. 7. 2018 • 18:42

To se nedělá, pane řediteli Bartoško! Když zvete Janu, máte zvát i Hanu! Doufám, že jste nahlédl, že to bylo veliké faux pas!!!

ivoadler
12. 7. 2018 • 09:08

V tom to není, Ewwo. Byla/je dost chytrá na to, aby věděla, kdy má držet hubu. To její sestře evidentně chybí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.