Šokující odhalení slavného českého filmu Křtiny (1981): Natáčení plné lásky! Kdo s kým táhl? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šokující odhalení slavného českého filmu Křtiny (1981): Natáčení plné lásky! Kdo s kým táhl?

Kvíz
Kvíz (Aha!)

Co se stane, když se vymyšlené křtiny musí uskutečnit za každou cenu… Tak přesně o tom pojednává úsměvná česká komedie, kde se v hlavních rolích blýskl Michal Pešek (†53), Miloš Kopecký (†73), Dagmar Havlová (59) či Libuše Šafránková (59). Rok co rok se tento film reprízuje, naposledy v sobotu, na TV Nova. Na place během natáčení ale přitom bylo pěkné dusno, brzy se totiž mezi herci rozhořel opravdový milostný trojúhelník!

Pešek dal Havlové kopačky!

Jak už to tak u herců bývá, během natáčení přeskočila jiskra mezi Michalem Peškem, který ztvárnil hlavní postavu Honzy Ryzce, a Dagmar Havlovou alias sexy sekretářkou Martinou. Jejich láska trvala skoro půl roku, pak se ale rozešli. Důvod? Prostý. Dagmar Michala omrzela. „Byla to láska, i když on ty holky jinak střídal,“ prohlásil Václav Upír Krejčí (56), který byl Peškův nejlepší kamarád.

„V době, kdy to doznívalo s Dášou, tak to měla takové malé autíčko. My jsme zrovna někde šli (s Peškem) a ona zrovna jela okolo, tak zastavila a říká: »Klucí a nechcete někam vzít?« Anebo: »Miško, nechceš...?« A na to Pešek: »Já jsem teď s Upírem. Ahoj!«“ zavzpomínal Upír Krejčí s tím, že víc zamilovaná byla Havlová do Peška než on do ní.

Kopecký pokukoval po Dáše…

Tím však milostné rošády nekončí. Pamětníci filmu dodnes vzpomínají na to, že se o půvabnou Dagmar intenzivně zajímal i známý proutník a velký milovník žen Miloš Kopecký. „Kdykoliv spolu točili, vždycky se jí dvořil. Líbila se mu moc. A Dáša si tu jeho přízeň náležitě užívala. Uměla to s ním,“ práskl nám člověk, který se na natáčení podílel.

„Jestli spolu něco měli? To nechám bez komentáře,“ dodal s potutelným úsměvem. „To natáčení bylo plné lásky,“ uvedla k tomu stručně Jiřina Jirásková (81), která ve filmu hrála Kopeckého sekretářku Karolínu. Její vychování jí logicky nedovolí cokoliv dalšího prozradit.

Kdo dostal roli díky protekci?

Ale pojďme zpátky k Michalovi Peškovi. Nebýt jeho, ve Křtinách by si nikdy nezahrál Karel Vochoč (†57). Přitom žádní kamarádi nebyli. „Když mi byla nabídnuta role, zrovna jsem měl angažmá v ostravském divadle, kterému šéfoval právě Vochoč. Já ale potřeboval jeho souhlas. Tak jsem za ním šel a poprosil ho, zda by mě pro natáčení uvolnil.

On odpověděl: Jo, ale jen když tam budu hrát taky. Takže díky mně vlastně dostal roli předsedy MNV Kotrče!“ zavzpomínal s úsměvem Pešek, který na komedii nedal dopustit.

„Byla to moje první velká role. Na to se nezapomíná,“ dodal.  A jedna pikantnost na závěr.  Schválně, všimli jste si, co ve filmu spojuje příjmení jednotlivých postav? Většina z nich je má houbová! Jen namátkou: Čirůvka, Ryzec, Kotrč, Koloděj, Hlívová, Liška, Klouzek.

»Sekretářka« Jirásková: Nejsem taková sekernice!

Roli rázné a veskrze praktické sekretářky ztvárnila Jiřina Jirásková. Se vším si věděla rady, všechno šlapalo podle ní, dnes by se řeklo, že je krizovou manažerkou…

V té době žila se Zdeňkem Podskalským, režisérem snímku. „Tvrdil, že byl inspirován znalostí mých výrazových prostředků, jaký mám slovník, jak se chovám. Že to psal pro mě. Ale já mu oponovala, že nejsem taková sekernice,“ vzpomíná dnes Jiřina Jirásková (81).

Pro další z hereckých dam – Blanku Bohdanovou (82), už tehdy prý vymýšlel roli Zdeněk Troška. „Dělal asistenta režie a vždycky na mě pokřikoval, že mi píše roli. A já si říkala – to víš, že jo, ty tak…,“ uvědomila si Blanka Bohdanová. Jenže Troška nelhal a slovo dodržel, o tři roky později ji obsadil do svého filmu Poklad hraběte Chamaré.

Věděli jste, že?

• Jako místo natáčení posloužila i administrativní budova na Praze 10 poblíž Edenu. V současné době se tato budova nazývá Palác Kodaňská. V této budově se natáčely veškeré scény odehrávající se v geodetickém podniku.

• Dále se natáčelo v obci Krhanice. A ne náhodou. Kousek odtud měl totiž chalupu Zdeněk Podskalský.

• Asistentem režie byl Zdeněk Troška.

• Libuše Šafránková hrála se zápalem plic.

• Natáčelo se 40 dní.

Přečtěte si
rejpal3
22. 7. 2012 • 18:41

No ani to nebylo třeba psát, to asi každý ví - tak to bylo, je a bude

hillaarkaa
17. 7. 2012 • 18:42

Prostě stačilo jednoduše napsat,že i tenkrát péércal mezi herci kámen cihlu

janyna
16. 7. 2012 • 13:20

A Michal Pešek zavzpomínal ze záhrobí, že?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.