Zemřela Jiřina Jirásková (†81)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemřela Jiřina Jirásková (†81)!

Jiřina Jirásková zemřela
Jiřina Jirásková zemřela (Profimedia.cz)

Legendární herečka Jiřina Jirásková (†81) se sice navzdory svým pesimistickým úvahám dožila loňských Vánoc, ale dnes prohrála svůj boj o život a podlehla dlouhodobým zdravotním problémům.

Závěr loňského roku byl pro Jiráskovou ve znamení smíření se smrtí. Kvůli obavám o svůj blízký konec raději předčasně oslavila Štědrý den a připravovala se na nejhorší. V posledních dnech jí byla velkou oporou zpěvačka Lucie Bílá.

Sama Jirásková v poslední době tušila, že se blíží její konec a hovořila o tom, že v době okolo svátků odejde navždy. Krátce po Vánocích pak redaktorům Aha! řekla, že už jen leží a nemůže nic dělat. Prý s nimi mluví naposledy.

Jiřina Jirásková se narodila 17. února roku 1931 v Praze. K divadlu ji přivedl tatínek, který byl zaníceným ochotníkem. Její životní dráha však nabrala úplně jiný směr a začala studovat na klášterním gymnáziu v Kutné Hoře. Herecký talent Jiráskové byl ale nepřehlédnutelný a přešla na Státní konzervatoř a dále na DAMU. Od roku 1951 byla členkou Vinohradského divadla, jehož nedílnou součástí byla až do své smrti. Toto divadlo v letech 1990-2000 dokonce vedla z pozice ředitelky.



Jirásková byla krátce provdaná za herce Jiřího Pleskota, ale jejím životním partnerem byl režisér Zdeněk Podskalský, s nímž se seznámila v 70. letech na divadelních zájezdech.

Vedle bohaté divadelní kariéry se Jiřina Jirásková uplatnila i u filmu, a to ve vážných i komediálních rolích. Po několika menších hereckých příležitostech se její kariéra naplno rozjela v 60. letech, kdy si zahrála ve filmech Každý den odvahu (1964) nebo Hotel pro cizince (1966). V roce 1969 natočila legendární komedii Světáci, v níž si zahrála s Jiřinou Bohdalovou a Ivou Janžurovou.



Kritika komunistického režimu zastavila kariéru Jiřiny Jiráskové v 70. letech, kdy se nesměla objevit ve filmu ani v televizi. Po devítileté pauze si však nucený odpočinek plně vynahradila a šla z role do role. Tehdy natočila filmy Trhák (1980), Sestřičky (1983) či Můj hříšný muž (1986).  

V roce 1995 Jirásková zazářila ve filmu Karla Kachyni Fany, v němž se setkala s Bohdalovou. Nezapomenutelné se zapsala také do komediální trilogie Slunce, seno… jako učitelka. Poslední role ztvárnila především v televizní tvorbě. Nezapomenutelné jsou její výkony ve filmu Zámek v Čechách (1993) a seriálu Život na zámku. Naposledy ji diváci mohli vidět ve filmu Vrásky z lásky (2012).



Jiřina Jirásková byla za své herectví oceněna několika trofejemi. Do její sbírky patří titul Zasloužilá umělkyně,  Thálie za celoživotní mistrovství v činohře, medaile Za zásluhy od Václava Klause i uvedení do Dvorany slávy ankety TýTý.

Jiřina Jirásková

Jiřina Jirásková zemřela (†81)! Sebevražda?!





Přečtěte si
jity
8. 1. 2013 • 09:35

Jaký kecy, nějak nerozumím. Co tam píšu tak hrozného proti paní Jiráskové. Ona to přece věděla co ji čeká a i se na to těšila, chtěla bych vidět tebe kdybys měl bolesti a nic by ti nebavilo. Každý holt jsme jiný paní Simonová třeba nekouřila a nedávala si koňaček, to je každého věc. Jirásková si odžila pěkný kus života, každý to štěstí nemá, budiž ji země lehká.

panpalabusek
8. 1. 2013 • 08:53

Souhlasím.

panpalabusek
8. 1. 2013 • 08:50

Snad pejsek už v bytě není a jsem moc zvědavá,jestli to napíšou.Když už nás informují o tom,že tam pejsek naříká,měli by nám také sdělit,že už si pro něj paní Jana(kamarádka p.Jiráskové) přišla.

klidek.pianko
8. 1. 2013 • 02:33

jsou to kecy , je to o genech a klice. Teď byla u Šípa hostem Simonová, ročník 1928 a je naprosto svěží, zpívá/pracuje a užívá život. Takže ji holka /a jí podobným/ věk přej, taky zestárneš. Jiřinka J. byla holt nemocná. Jedno z toho čeká každého.

klidek.pianko
8. 1. 2013 • 02:27

co to sem dnes pleteš , jsi jak Paroubek

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.