Dagmar Havlová hrála poprvé po smrti manžela v divadle: Slzy a šílená jízda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dagmar Havlová hrála poprvé po smrti manžela v divadle: Slzy a šílená jízda!

22:00 - Uplakaná Havlová na děkovačce po představení. Za ruku ji drží představitel Cyrana Martin Stropnický (vpravo) a Václav Vydra alias Raguenau.
22:00 - Uplakaná Havlová na děkovačce po představení. Za ruku ji drží představitel Cyrana Martin Stropnický (vpravo) a Václav Vydra alias Raguenau. (Aha! – David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, ČTK)

Dagmar HavlováVeškrnová (58) se ani ne měsíc po smrti milovaného manžela Václava Havla (†75) vrátila do práce. Do posledního místa vyprodané Divadlo na Vinohradech ji ve čtvrtek večer odměnilo dlouhotrvajícími ovacemi vestoje za výkon v nevšední muzikálové úpravě Cyrana z Bergeraku. V něm ztvárnila krásnou Roxanu.

Havlovou přízeň publika dojala tak, že celou děkovačku proplakala. A místo toho, aby si pak v klidu odjela odpočinout domů, zjistila, že jí odtáhli auto! V tu chvíli začalo drama, které vyvrcholilo zběsilou jízdou v taxikářském voze!

Divákům vytryskly slzy

Paní Dagmar přijela do Divadla na Vinohradech s velkým předstihem. Chtěla se na první představení po skonu milovaného »Venouška« v klidu připravit. Když se začal sál legendární pražské scény večer zaplňovat, na Havlovou to padlo.

Podle kolegů neskrývala velkou nervozitu, kterou umocnilo vyjádření režiséra Cyrana Vladimíra Morávka (46): „Dovolte dnešní představení věnovat dramaturgovi Divadla na Vinohradech Václavu Havlovi – velkému mysliteli, skvostnému muži, úžasnému příteli, dramatikovi, filosofovi. A paní Dagmar Havlové, že je tak statečná. Klobouk dolů, krásný večer!“ Divákům v sále v tu chvíli vytryskly první slzy.

Nejkrásnější vdova na světě

Další následovaly vzápětí, kdy se po roztažení opony Havlová poprvé objevila na jevišti. Před lidmi najednou stála žena, která před Vánocemi seděla u smrtelného lože posledního prezidenta Československa a prvního prezidenta České republiky!

Žena, kterou v minulých týdnech viděli ronit potoky slzy! První polovinu představení zvládala Dagmar na jedničku, viditelně nervózní byla v druhé části, kdy podle scénáře oplakává smrt svých blízkých – Kristiána de Neuvilette (Martin Kraus) a Cyrana (Martin Stropnický).

Když se v jednu chvíli modlila uplakaná před oltářem a De Guiche (Pavel Batěk) podle scénáře pronesl větu: „Jste ta nejkrásnější vdova na světě,“ uplakanému publiku šel mráz po zádech!

Desetiminutová děkovačka

Ty, co se celou dobu drželi, pak musela zákonitě dostat poslední scéna, kdy Havlová padla k zemi vedle Cyrana. Opona se zatáhla, Dagmar zůstala ležet před ní. Dlouho se nezvedala! Už stojící a skandující publikum záhy pochopilo proč. Plakala! Když se po chvíli Havlová postavila na nohy, emoce s ní začaly cloumat ještě víc. Do šatny se dostala až po desetiminutové děkovačce!

Taxikář jel jako blázen!

Po představení v šatně se Dagmar dozvěděla, že zatímco stála na jevišti, městská policie jí od divadla odtáhla její stříbrné BMW. A protože se chtěla rychle přesunout domů, blízký přítel Havlové, herec Michal Novotný, zavolal k zadnímu vchodu taxi.

Jeho řidič zajel přímo do areálu divadla, odkud se s Havlovou ve voze po deseti minutách vyřítil ven a stokilometrovou rychlostí s ní uháněl pražskými ulicemi k jejímu domu v Dělostřelecké ulici. Tam dorazili asi po deseti minutách.

Dagmar jela s taxikářem sama a musela moc dobře vědět, že porušuje předpisy. Přesto ho požádala, zda by jí přivezl odtažené auto.

»Dročkař« souhlasil a vydal se pro BMW na odtahové parkoviště v Lublaňské ulici v centru Prahy. Veškerá papírování tam už vyřizoval herec Michal Novotný, kterému Havlová dala veškerou důvěru. Auto bylo vydáno a taxikář s ním zamířil zpět do Dělostřelecké ulice. Dramatický večer tím skončil!

Režisér Morávek: Dagmar, smekám před vámi!

Pane režisére, co jste říkal čtvrtečnímu výkonu paní Havlové?

„Byla hrozně statečná, obdivuhodná, silná… Smekám před ní!“

Vy sám jste v úvodu představení vzdal hold Václavu Havlovi. Jakou na něj máte nejsilnější vzpomínku?

„Je z večera po premiéře Udělali jsme si všichni párty jevišti divadla. Seděli jsme asi do jedné hodiny. Ve chvíli, kdy si šla Dáša pro věci, si pan prezident zapálil Dáša se vrátila a viděla, jak kouří…“

Co mu na to řekla?

„Co to děláš? Co to děláš? si! Václav tedy cigaretu típnul, přišel ke mně a prohlásil: Láska je silnější než smrt!“

Hlasatelka Kamila Moučková: Napsala jsem jí, ať pláče!

Dagmar Havlové v hledišti drželo palce několik přátel, mimo jiné legendární televizní hlasatelka Kamila Moučková (83).

Kamilo, jak se vám představní líbilo?

„Celé jsem ho probrečela...“

Měla jste možnost s Dagmar mluvit?

„Napsala jsem jí dopis.“

Prozradíte, co v něm stálo?

»Dášo, plač, plač! Vyplač to ze sebe. Je pro koho a proč plakat!« „A teď promiňte, musím si umýt oči...“



Přečtěte si
martikus
15. 1. 2012 • 12:27

Já bych plakala taky ... kdyby mi někdo stál a 10 minut tleskal. Myslím, že Dáša je silná ženská a že jí bude jednou dobře. A zaslouží si to. Jen ať si kupuje co chce, jezdí na dovolený.

komodor
15. 1. 2012 • 06:51

ronila potoky slz atd...dyt to cele pisete jako placky pro Kima.

avina
14. 1. 2012 • 20:08

Role díky jménu...jiná by to zahrála stejně ,i lépe.Její postava,tvář mi tam nesedí.Obdivují ji jen kvůli ....já ne.Ulevilo se jí,má co chtěla,bába Veškrnová

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.