Zdeněk Kryzánek, gangster ze Čtyři vraždy stačí, drahoušku: Tři roky byl v kriminále! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdeněk Kryzánek, gangster ze Čtyři vraždy stačí, drahoušku: Tři roky byl v kriminále!

Fotografie
Fotografie (internal)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Přestože v rodném Jindřichově Hradci na Zdeňka Kryzánka (†55) vzpomínají jako na jednoho z nejslavnějších rodáků a divadelních bardů, širší veřejnosti se herec – snad i kvůli několika letům stráveným ve vězení, častému stěhování po českých divadlech i předčasné smrti – stihl představit jen málo.

Naposledy si Kryzánek zahrál »nesocialisticky« smýšlejícího předsedu Vidrupy (Vinařské družstvo Pálavice) Kvasničku ve vinařské komedii Václava Vorlíčka Bouřlivé víno. Ten chtěl s moravským vínem podnikat a pomocí emigrantů jej vyvážet na Západ, což se nelíbilo komunistickému předsedovi JZD v podání Vladimíra Menšíka. Paradoxně právě Kryzánkovo nesocialistické smýšlení bylo i příčinou jeho uvěznění v roce 1959.

„Komunistické zřízení jej obvinilo z činnosti neslučující se s postoji socialistického člověka. Od roku 1959 až do roku 1961 byl proto ve vězení,“ říká filmový historik Jan Matějíček.

Zatímco před vězněním byl Kryzánek dlouhé roky hvězdou plzeňského divadla, po propuštění hrát nesměl. Živil se proto jako výpravčí na dráze, dělník na stavbě či kastelán na zámku. Teprve v roce 1964 se mohl k herectví vrátit – rok strávil v divadle v Karlových Varech, pak přešel do Prahy do Divadla na Vinohradech, kde byl do roku 1970.

„Tam jsem snad udělal několik dobrých rolí, ale neměl jsem kde bydlet. Přešel jsem proto do Filmového studia Barrandov. První roli jsem měl ve filmu Dravci, pak ve Vsi v pohraničí, ale to byly maličké role, pak přišly větší...,“ vzpomínal herec ve svých pamětech. Tehdy vznikl film Čtyři vraždy stačí, drahoušku, kde si zahrál člena zločineckého gangu a pravou ruku Ivy Janžurové, či seriál F. L. Věk, v němž představoval Žalmana.

Roku 1971 z divadla odešel úplně a věnoval se jen filmu – už toho však příliš natočit nestihl. Zdeněk Kryzánek zemřel náhle na Štědrý den – 24. prosince 1975.

Filmografie (výběr):

● Údolí včel (1967) – pán z Vlkova

● Markéta Lazarová (1967) – hejtman Pivo

● Kladivo na čarodějnice (1969) – Ziegler

● Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970) – Bill

● F. L. Věk (1971) – Žalman

● Bouřlivé víno (1976) – Kvasnička

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.