Vladimír Krška ze Sanitky: Krkavčí otec? Adoptoval syna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 10. prosince 2022

Svátek slaví Julie, zítra Dana

Vladimír Krška ze Sanitky: Krkavčí otec? Adoptoval syna!

Krškovou doménou se kvůli nešťastnému výrazu tváře a zavalité postavě staly tragikomické figurky.
Krškovou doménou se kvůli nešťastnému výrazu tváře a zavalité postavě staly tragikomické figurky. (ČTK, ara)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Že není malých rolí, dokázal legendární herec pražského Divadla na Vinohradech Vladimír Krška (†74)! V seriálu Sanitka se jeho postava tatínka Zlaty Adamovské stala jednou z nejvýraznějších.

Jenže zatímco v televizi se jeho životní rolí stal právě tento krkavčí otec a alkoholik, v soukromí tomu bylo naopak! Ke dvou vlastním dcerám totiž ještě adoptoval z dětského domova syna!

Na Kršku všichni jeho kolegové vzpomínají s láskou. „S Vláďou byla strašná legrace, byl to velice dobrý a veselý společník. Byl hodně zvědavý. Vždy, když se něco dělo, tak povídal: Co je? Co se děje? Pokaždé ho všechno hrozně zajímalo,“ vzpomíná Gabriela Vránová s tím, že se moc neví, že si herec osvojil dítě z dětského domova.

„Měl dvě dcery a jednoho syna, kterého s manželkou Vlastou adoptoval,“ dodává Vránová, která s Krškou coby otcem Lízalem hrála ve slavné inscenaci vinohradského divadla Maryša, kde ona hrála titulní roli.

Zajímavostí je, že herec se ve skutečnosti vlastně Krška nejmenoval, a příjmení si změnil až v prvním angažmá kvůli konkurentovi. Původně byl totiž Doležal.

„Pamatuji si, že říkal, že mu příjmení Doležal přijde nezajímavé. Tehdy byl totiž ještě herec Miroslav Doležal,“ dodává Vránová s tím, že Kršková byla prý jeho maminka za svobodna. Přestože na divadle, ve filmu a v televizi vytvořil nespočet drobných rolí, diváci jej už navždy budou znát ze Sanitky režiséra Jiřího Adamce.

„Byl jsem ještě hodně mladý kluk, když jsem kolem něho chodíval a uctivě ho zdravil po své maturitě jako jednoroční kulisák Divadla na Vinohradech. Byl pro mě něco jako inventář tohohle nádherného divadla a měl  jsem vždy pocit, že v něm a pro něj žil…,“ říká Adamec.

„Jeho notorický alkoholik, seriálový otec Zlaty Adamovské, byla přesně ta role, pro kterou se na herce nezapomíná… Scénu, kdy pro něho jeho dcera přijde do hospody, jsme točili ruční kamerou na jeden záběr. Byla to scéna nejen herecky těžká, ale se spoustou textu i nebývale dlouhá… Pan Krška po pravdě nebyl zvyklý na takhle náročné úkoly a ani Zlatka nebyla tenkrát ostřílená herečka, ale »pouze« herečka začínající… ,“ usmívá se režisér.

A přesto právě pro Kršku prý tenkrát vzniklo něco, co se jistě promítá v hereckém nebi jako připomínka jeho nenápadného, ale významného hereckého mistrovství.

V roce 1995 získal Vladimír Krška Cenu Senior Prix, zemřel 12. února 1999 v Praze.

Filmografie (výběr):

● Hogo fogo Homolka (1970) – hostinský

● Třicet případů majora Zemana (1974) – Barvíř

● Což takhle dát si špenát (1977) – ředitel školy

● Bouřlivé víno (1976) – hostinský

● Malý pitaval z velkého města (1982) – tlouštík

● Sanitka (1984) – otec Elišky

● Dlouhá míle (1989) – Svárovský

● Svatba upírů (1994) – hoteliér



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.