Smutný Troška (64): ZACHRAŇTE HOŠTICE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smutný Troška (64): ZACHRAŇTE HOŠTICE!

Troška by si přál, aby dům zase ožil.
Troška by si přál, aby dům zase ožil. (Foto Aha! – Martin Přibyl, ara)

Nikdo ho nechce! Dům představitelky Konopníkové z trilogie Slunce, seno... je přes rok na prodej. Po smrti Marie Pilátové (†93) jen chátrá. Její příbuzný Zdeněk Troška (64) proto prosí, aby ho někdo koupil a vrátil do něj život.

Představitelka Konopníkové zemřela v lednu před dvěma roky a její dům od té doby jen chátrá. „Pokud vím, tak dům se prodává déle než rok. Měla dvě dcery a ty váhaly, jestli si to nemají nechat, ale protože už obě mají postaveno, tak se nakonec rozhodly pro prodej,“ prozradil Aha! Troška, který je patriotem Hoštic, kde své košilaté komedie natáčel. „Když to bude někdo mít, tak se o to bude starat, opravovat to a ten barák bude žít. Vidím to na některých domech v Hošticích, které nemají majitele, nebo vázne prodej, a tak ten barák chátrá třikrát tak rychleji, když není obývanej,“ řekl smutně.


Citové vazby
K tomu, aby se nemovitost s pozemkem o rozloze 428 metrů čtverečních prodala, nevede Trošku jen to, že si zahrála v prvním díle Slunce, seno, jahody a bydlela v něm filmová představitelka Kelišové, ale i rodinné vazby. „Paní Pilátová, která hrála Konopnici, byla moje vzdálená příbuzná. Stejně tak, jako byla s Kelišovou sestřenice. No a bratr Konopnice si vzal sestřenici mé maminky. Takže jsme takhle příbuzný,“ prozradil režisér. „Pilátovi měli dvě dcery a ta jedna se mnou chodila do školy i do sboru, takže já jsem byl u tety jako doma,“ zavzpomínal.

Hledá se kupec

„Moc bych si přál, aby se opravdu našel kupec, který by barák koupil. Protože ten dům si to zaslouží. Je příjemnej, má krásnou zahradu vysunutou do návsi. Je to 2+1 s kuchyní a nalevo je ložnice. Je prostě krásný a všechen ten nábytek, co tam paní Pilátová měla, ten tam je dodnes,“ dodal Troška, jehož třetí díl trilogie Slunce, seno, erotika se vysílá dnes večer na Primě.

Trilogie versus realita
Dům Marie Pilátové alias Konopnice nepatří mezi nejznámější filmové stavby v Hošticích, ale zajímavé je, že pro trilogii se nemusel stěhovat daleko. „Naproti skutečnému domu Konopníkové bydlela Miluna. A filmový barák Konopnice je vlastně jen přes dvě stavení od domu Pilátové, ve kterém Skutečný dům Konopníkové ze Slunce, seno... natáčela Keliška,“ prozradil Troška.

Jak se změnily Hoštice po filmování slavné trilogie? To se nemělo stát!



Přečtěte si
mord
21. 8. 2017 • 08:18

To jistě uklízečko meles pitomosti jako vždycky. Stačí zahlédnout jakýkoliv film z "éry socialismu" a každý si udělá obrázek sám jak nádherně opravené byly domy ve městech i na vesnicích svihej radši vytírat

jity
21. 8. 2017 • 07:12

Souhlasím, vesnice už nejsou co bývaly. Lidé z měst kupují baráky a zavřou se v nich a vesnice je nezajímá. Dříve si byli lidé zvyklí pomáhat a znali se. Dnes se neznají a ani nemají o sebe zájem.

-bello-
20. 8. 2017 • 23:28

Naprosto mu rozumím, protože vesnice vymírají, ztrácí se a nežijí.A neopravené baráky vidím po Praze taky. Ihned poznám, který byl města, býval opravený před privatizací, pak velké % domů hnilo , protože vlastníci si jakože po privatizaci opraví sami a levně a dohadovali se o tom a baráky dělaly ostudu a některé dodnes! A pak jsou domy pánů domácích , co v restituci dostali v druhé i třetí generaci baráky zpět a jen rejžují a baráky jsou otřesný.A geniálně mají vymyšleno, že když už, tak dají fasádu jen na čelní stranu a do dvorů nechají ten masakr a la gheto. Takže držím Troškovi palce, aby to koupil někdo slušný, kdo tam chce žít a pro obec taky něco dělat.

bursik
20. 8. 2017 • 10:04

a kdyz tolik na te dedine vydelal a v besedach na tech ozvykach prihodach vydelava dal ,at to opravi a venuje narodnimu vyboru zadarmo ,at maji kam chodit besedovat lide a muze tam zridit muzeum tech silenych filmu ,ale bez placeni vstupu A nemusi byt smutny ze jen drancuje

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.