Zmatení turisté v Troškových Hošticích: Slunce, seno... a ruiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zmatení turisté v Troškových Hošticích: Slunce, seno... a ruiny

Zmatení turisté hledají na návsi dům hlavních aktérů legendární série.
Zmatení turisté hledají na návsi dům hlavních aktérů legendární série. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, David Malík, ara)

Tohle že je dům Škopkových? Tak se ptá většina turistů, kteří přijedou do jihočeské vesničky a na vlastní oči chtějí vidět barák, kde bydlela Škopková Helena Růžičková (†67). Prochází totiž rekonstrukcí. A k nepoznání jsou i další domy.

Na domě filmové rodiny Škopkových vládne čilý stavební ruch. Předělává se celé podkroví, na půdě pod střechou ve všední den i přes velká vedra pracují zedníci, kteří se schovávají před davy turistů. Ti okukují náves a hledají domy ze slavné trilogie. Vzhledem k postupné přestavbě chalup a měnící se podobě návsi se už mnohem hůř orientují a domky musí obtížně hledat. A právě před chalupou Růžičkové se v současné době nejvíc dohadují, zda je to ona. Změnil se totiž i štít domu, protože se přesadila okna. Za chvíli tak budou domky obou rodin, které si ve Slunce, seno a pár facek přes zeď přehazovaly televizi a další věci, definitivně k nepoznání.

Z původního stavení Konopníkových zůstaly totiž jen zelená vrata. Dům Konopníkových, který se Škopkovými sousedí, připomíná dnes nedobytnou pevnost. Je zcela ukryt ze všech stran zástavbou – novým penzionem vpředu, ze strany hřbitovní zdí a zezadu obrovskou zahradou. Po letech marného hledání se nakonec loni na podzim podařilo majitelům dům prodat. Zvelebuje si ho mladá rodina, vidět ale není z návsi nic. Už předchozí majitelé plot nad vraty zakryli deskami, protože dotěrné davy turistů se neustále snažily do dvora alespoň nakouknout.

Jelen sešel
Turistům, kteří do vesničky poblíž Strakonic přijedou, na návsi padne do oka jako první dům s jelenem. Zvíře je na fasádě starého patrového objektu stále nepřehlédnutelné. Dnes je kolem malby vidět jiný odstín fasády, valéry barev na zvířeti jsou vybledlé, z domu opadává omítka a působí zanedbaně.

Zákaz vstupu do kravína
Kravín hoštických družstevníků, ve kterém prováděli pokus s vyšší dojivostí a muzikou, se rozpadal, už když Troška natáčel pokračování prvního dílu trilogie. Současný majitel JZD se sice snaží celý zemědělský komplex udržovat a z okolních budov udělal skanzen socialistických družstevníků, kravín ale už sotva někdy opraví. Náklady na renovaci objektu by byly příliš vysoké. Budova je v havarijním stavu, malby z filmu na fasádě blednou a dovnitř nemá veřejnost přístup.

Za 35 let jiná vesnice
Rodné Hoštice Zdeňka Trošky (65) už zkrátka nejsou to, co bývaly. Režisér trilogie je má ale stále před očima. „Po 35 letech od natočení Slunce, seno, jahody – 19. července padla první klapka – je to, jako by to bylo nedávno. To tak rychle uteklo, že to snad ani není možné,“ svěřil Aha! Troška.



Přečtěte si
ivoadler
7. 8. 2018 • 13:05

Byl jsem tam, ale už je to pár let. Volyňské Hoštice jdou do pr dele jako všechny vesnice této velikosti. Dneska by se tam Slunce, seno... už natáčet nedaly. Možná tak Kurvahošigutntag.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.