Krásky z Hoří má panenko: Neuvěřitelné setkání po 50 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Krásky z Hoří má panenko: Neuvěřitelné setkání po 50 letech!

1967 Hoří, má panenko Adeptky na královnu krásy hasičkého bálu Olga Blechová a Alena Květová. Alena byla krev a mlíko.
1967 Hoří, má panenko Adeptky na královnu krásy hasičkého bálu Olga Blechová a Alena Květová. Alena byla krev a mlíko. (Foto Aha! – Martin Hykl, Dana Kolářová a archiv A. Sehnalové)

Padly si do náruče. Olga Matušková (74) do Prahy přiletěla z Floridy, Alena Sehnalová (75) ze Švýcarska. Obě si spolu před 50 lety zahrály v komedii Miloše Formana (85) Hoří, má panenko. 

Alena ještě jako Květová okouzlila Formana, když slavila osmnáctiny na Konopišti. „Poslal za mnou fotografa Komárka, že mě chce do filmu. Pracovala jsem tehdy v bance a myslela, že si ze mě dělá blázny,“ vzpomíná Alena.

Nebyl to fór
Jenže pak z Barrandova zavolali rovnou do práce a Alena pochopila, že to nebyl jen fór. Po kamerových zkouškách odjela do Vrchlabí, kde se Hoří, má panenko točilo. A tam se seznámila s Olinou, tenkrát Blechovou, která také dostala roli adeptky královny krásy na hasičském bále.

Společný osud
„S Milošem a Olinou jsme měli podobný osud. Postupně jsme emigrovali,“ vzpomíná slavná neherečka. Forman odešel do Ameriky, Alena zvolila Švýcarsko, kde se pak v Curychu vdala a přivedla na svět dvě děti. Olga pár let po nich emigrovala s Waldemarem Matuškou (†67) do USA.

„Neztratily jsme se z očí. Jezdila jsem za Olinou na Floridu, naši synové se skamarádili, i když Waldík je o šest let starší než můj Harry,“ upřesňuje Alena s tím, že se naposledy viděly před čtyřmi roky.

Prosila Miloše
Nyní se setkaly na pražské oslavě Čechoameričana George Suchánka (70), který v New Yorku desítky let provozoval restauraci Zlatá Praha. „Je mi líto, že jsme pak už s Olinou nic netočily. Jednou jsem ji prosila, aby Milošovi, až ho uvidí, řekla, že bychom chtěly, aby pro nás ještě napsal nějaký film. To už se nám nesplní,“ říká vyrovnaně Alena.

S Formanem se naposledy setkala před sedmi lety v Curychu, kam přiletěl s manželkou Martinou (51) na filmový festival. „Moc ráda vzpomínám, byl to pěkný život,“ říká vděčně Alena.

Kdo je George (Jiří) Suchánek
Vyučený kuchař a muzikant emigroval v roce 1965. Napřed vybudoval stavební firmu a pak si otevřel v New Yorku restauraci Zlatá Praha, kde vystupovaly pro krajany desítky českých umělců. Organizoval také koncerty pro Karla Gotta (77) a Helenu Vondráčkovou (70) v Carnegie Hall.

Vyčítal se ztrácí před očima
Na oslavě byl také zakládající člen Greenhorns Jan Vyčítal (75). Přišel ale pouze na otočku. „Jsem marod, tak jsem jen přijel pozdravit kamarády a zase mazal domů,“ řekl deníku Aha! muzikant a karikaturista, který viditelně zhubl.

Na video s Matuškovou se můžte podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
jity
29. 6. 2017 • 17:52

Budete asi velmi zlý člověk, když takto odsoudíte někoho koho vůbec neznáte. Holt máte nějaký problém.

anka
29. 6. 2017 • 14:23

Mozna jste v tom poznala vase vlastni chovani a tak vam pripada, ze na vas osobne Milos Forman plivl anebo jste prilis vztahovacna nebo vas boli hlava. Me to tak nepripada, ten film je nejen nadcasovy, ale i na mezinarodni urovni, protoze se z neho tesi kazdy, at Cech ci ne. Film mi prijde skvely do kazdeho detailu. Film neni kronika.

jity
29. 6. 2017 • 12:53

Je vidět, že českou povahu neznáte, Forman tímto na Čechy akorát plivl. Když jde do úzkých Češi se dokáží semknout, jak v r. 1968 kdy sem jezdila cizí vojska, tak v r. 1989, nebo chcete na Čechy nadále plivat?

jity
29. 6. 2017 • 09:08

ivoadler máš pravdu. Tento film se mi nikdy nelíbil. Zažila jsem kdy na vesnici hořel barák, ale tak hnusně jako ve filmu se lidé nechovali, spíše naopak. Nevím kde Froman na takovou ubohost čerpal inspiraci.

ellenic
29. 6. 2017 • 08:36

Nádherný film s rukopisem Miloše Formana . Ani jsem si neuvědomila, že v těch šatech s kožešinovým lemováním je Olga Blechová. Film shlédnu minimálně jedenkrát ročně, ale spíše mne zaujaly jiné herecké výkony, převážně mužů .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.