Jiří Pomeje (52) má rakovinu hrtanu: Příštích 7 týdnů rozhodne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jiří Pomeje (52) má rakovinu hrtanu: Příštích 7 týdnů rozhodne!

Cigarety už se prý nedotkne.
Cigarety už se prý nedotkne. (Foto Aha!: Daniel Černovský, herminapress)

Je rozhodnuto! Operaci kvůli rakovině hrtanu a chemoterapie Jiří Pomeje (52) podstupovat nemusí. Se zákeřnou nemocí se popere ozařováním. Kromě sobot a nedělí je bude herec podstupovat denně po dobu sedmi týdnů.

„Kdy se s tím začne, to se dozvím po víkendu. Stejně jako to, zdali půjde o klasické, nebo protonové ozařování,“ řekl Aha! Pomeje, kterému se trochu ulevilo. Operace a chemoterapie by mu totiž pravděpodobně vzaly hlas, na kterém je pracovně závislý! „Takhle se, jak říkal pan doktor, o něj nemusím bát,“ utěšuje se herec, kterého živí hlavně dabing.



Momentálně sice sípe, ale je to prý jen dočasné. Před týdnem mu odstraňovali polyp z hlasivky a krk má ještě oteklý. Díky této operaci mu ale lékaři mohli včas objevit rakovinu hrtanu. „Snažím se vůbec neotvírat pusu. Když mluvím, tak to po tý operaci pořád hodně bolí,“ stýská si Pomeje.

Zároveň se dušuje, že se nikdy v životě nedotkne cigaret! „Vůbec mi nechybějí, přestal jsem kouřit ze dne na den. Ta rakovina mě tak vyděsila, že je nechci v životě vidět,“ je skálopevně přesvědčený.

Léčba rakoviny hrtanu: Moderní postupy i klasika

Nádory v oblasti hlavy a krku jsou kvůli uložení karcinomu vážným onemocněním. V České republice je zjištěno zhruba 2500 nových případů za rok. Šance na vyléčení se výrazně liší pro jednotlivé typy a stádia onemocnění.

Léčebné metody
Jak bude probíhat léčba, musí společně rozhodnou t tým složený z lékařských odborníků. Někdy se druhy léčby vzájemně kombinují.
Chirurgická: V závislosti na zhoubnosti, stadiu a velikosti nádoru je přes dutinu ústní, nebo přes zevní krk odebráno těleso, část hrtanu nebo celý hrtan. Dojde-li k odebrání celého hrtanu, musí se udělat vstup do dýchacích cest tzv. tracheostomatem, otvorem v krku.
Radioterapie: Dávka záření se aplikuje do přesně určeného místa tak, aby bylo zajištěno úplné zničení nádoru, ale současně byly co nejvíce šetřeny okolní tkáně.
Chemoterapie: Používá se v kombinaci jak s ozařováním, tak i s chirurgickou léčbou nebo jako úvodní léčba v případě pokročilého či metastazujícího onemocnění. Cytostatika (léčebné látky) se podávají do žíly a jsou zaměřené proti nádorovým buňkám. Problémem chemoterapie je její vysoká toxicita.
Biologická (cílená) léčba: Tato léčba působí převážně na buňky nádorové a zasahuje tak cíleně do nitrobuněčných pochodů, které vedou k přeměně normálních buněk v buňky nádorové. Odborníci z brněnského Masarykova onkologického ústavu tvrdí, že poprvé po třiceti letech se biologická léčba stala průlomem v léčbě tohoto typu nádorů.

Víte, že čím později se nádor zachytí, tím vyšší je riziko nutnosti odstranění hrtanu chirurgicky a ztráty hlasu? Neléčený karcinom hrtanu vede v průměru k úmrtí do 1 roku...

Kdo bojoval a bojuje se stejným onemocněním

Stanislav Fišer (85), herec a dabér

Alois Švehlík (77), herec

Rudolf Rokl (†55), pianista Karla Gotta (77)

Karel Růžička (†76), pianista Semaforu

Olda Havránek (77), řidič Karla Gotta
Michael Douglas (72), herec

Val Kilmer (57), herec

Video: Pomeje má rakovinu! Smůla se na něj lepí celý život, mluvil o dluzích i sebevraždě!



Přečtěte si
briana
7. 4. 2017 • 11:18

Nikdy jsem toho člověka neměla ráda ale takovou hnusnou nemoc mu nepřeji. Nakonec o něho bude dobře postaráno je celebrita.

mekanik
7. 4. 2017 • 10:53

Jirka je bojovník

kurna1
7. 4. 2017 • 10:41

To má z toho hulení -hovado

tadel64
7. 4. 2017 • 06:20

Jirko,přeji Vám brzké uzdravení...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.