Troška jen kouká: Prodávají mu Hoštice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Troška jen kouká: Prodávají mu Hoštice!

Rázná Škopková v podání Heleny Růžičkové by určitě měla na současnou situaci jasný názor...
Rázná Škopková v podání Heleny Růžičkové by určitě měla na současnou situaci jasný názor... (Foto Aha! – Petr Podroužek, Robert Klejch, ara)

Slavné Hoštice se rozprodávají! Na nového majitele čeká hospoda ze slavného filmu Slunce, seno, jahody, kde pivo roznášela intrikářka Miluna. K mání je i dům, v němž bydlela její velká láska – Venca Konopník. Prodává se i nemovitost po Marii Pilátové, jeho filmové matce.

Hoštice už nejsou to, co bývaly. V kouzelné vesničce na Strakonicku před léty nebylo pro davy zvědavců ani kde zaparkovat. Za den zde v létě zastavilo až jedenáct autobusů. Všichni chtěli na vlastní oči vidět místa, kde se odehrával film. Teď Hoštice pomalu upadají v zapomnění a někteří místní se ještě snaží na slávě obce vydělat při prodeji »filmových« domů.

Drahá hospoda
Filmová hospoda s křiklavě žlutou fasádou je na prodej za 6,95 milionu korun, dům po Marii Pilátové alias bábě Konopníkové můžete mít za 810 tisíc korun. Památka na Vencu pak přijde na 1,1 milionu korun. Podle místních je hospoda za tak vysokou částku neprodejná. A nemění na tom nic ani fakt, že se tam občas s přáteli zastaví režisér Zdeněk Troška. „Chalupaření upadlo, mladí se do starých kamenných domů stěhovat nechtějí a postaví si raději něco nového. Nějací turisté jezdí stále, ale spíš jen kouknout a pokračují v cestě,“ říká hoštický starosta Miroslav Tománek. Troška zůstává
Věrný Hošticím zůstává zatím režisér Zdeněk Troška (63), který zde bydlí i se svojí maminkou (87), přesto, že mu tatínek, filmový Konopník, zemřel před šesti roky. Domov by prý nevyměnil za nic na světě. „Mám radost, když si tady někdo koupí opuštěný domek a upraví si ho. Díky těmto »lufťákům« se tak domy zachrání, jinak by je čekala zkáza,“ říká Zdeněk Troška.

Upadá i country tradice
Z Hoštic už se odstěhoval i Tomáš Linka, zpěvák a parťák Michala Tučného. Už nejezdí do Hoštic ani hudební nadšenci na festival Stodola Michala Tučného. „Paní Novotná (Gabriela, vyženěná dcera Tučného – pozn. red.) hledala dlouho partnera, který by s ní stodolu uspořádal. To se ale nepovedlo. Akce je finančně náročná a závislá na počasí,“ krčí rameny hoštický starosta.

Blažena ze Slunce, seno se Troškovi prvně ukázala jako prostitutka:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
dandova
20. 3. 2017 • 09:17

Nestěžovali si náhodou, že jim tam pořád někdo jezdí a fotí?

ivoadler
19. 3. 2017 • 11:44

Byl jsem tam coby turista. Vesnice jde do prd ele všude, proč by měly být Hoštice výjimkou? Fara - naprosto zdevastovaná. Obchod - zavřený. Hospodářství bývalého JZD - upadající. Nepomohla ani přeměna na "ranč".

6010
19. 3. 2017 • 09:16

A není náhodou pro místní lidi lepší, že již tam skoro žádní turisté nejezdí? Alespoň mají klid.Takový, co má na vesnici být.Z těch nájezdů autobusů musela mít profit jenom ta hospoda.Jinak smrad z výfuků a když se to z autobusů vyrojilo, to muselo tedy být něco.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.