Tajemství Šulákové (†87): Řekla "NE" jako Gott! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství Šulákové (†87): Řekla "NE" jako Gott!

Národní umělci Jarmila Šuláková a Karel Gott.
Národní umělci Jarmila Šuláková a Karel Gott. (Foto: ara)

Jen pár měsíců před sametovou revolucí jí prezident Gustáv Husák (†78) udělil titul Národní umělkyně. Jarmila Šuláková (†87) se ho nevzdala až do své smrti. Zemřela v sobotu na zápal plic.

Královna lidových písní a valašská »cérka« toto vyznamenání považovala – stejně jako Karel Gott (77) – za projev toho, že je umělcem vskutku národním. „Mnoho lidí za mnou pak chodilo, že bych ten titul měla vrátit. Já ale nevěděla, komu bych ho vracela, a ani jsem nechtěla! Dostala jsem ho za plné sály a svou tvorbu, ne za politickou činnost,“ zavzpomínala před dvěma měsíci paní Jarmila. Neměla ráda politiku a nikdy se do ní nepletla. Proto ji mrzela reakce těch, kteří chtěli, aby titul vracela.


Poslední rozloučení
Milovníci lidových písní se mohou se svou královnou rozloučit zítra od 15 hodin ve vsetínském kině. Pohřbena bude o den později v rodinném kruhu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.