Natáčení filmu Setkání v červenci: Kolářovou si vybral Holý! Němce mu ale zatrhli. Proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Natáčení filmu Setkání v červenci: Kolářovou si vybral Holý! Němce mu ale zatrhli. Proč?

Fotografie
Fotografie (internal)

O tom, kdo jakou roli bude hrát, výhradně rozhoduje režisér s producenty. Ve filmu Karla Kachyni (†79) Setkání v červenci o hereckém obsazení rozhodoval ovšem malý kluk. Ano, čtete dobře. Tehdy devítiletá dětská herecká hvězda Tomáš Holý (†21) určoval obsazení!

Z pěti hereček ukázal na jedinou
„Za obsazení mohu poděkovat Tomášovi,“ říká s úsměvem Daniela Kolářová. (68) Ta malému rošťákovi ve filmu hrála maminku. „Dělala jsem kamerové zkoušky a pak mě zavolali, že se rozhodli pro mě. Dobře ale vím, že výběr byl na Tomášovi, kterému ukázali pět žen – hereček, a on si sám vybral, která to bude. Těší mě, že ukázal na mě,“ dodává herečka. S Holým se jí hrálo skvěle. „Měl přirozený talent, nedělal rozdíl mezi realitou a kamerou. Jemu to bylo úplně jedno. Byl úžasný,“ vzpomíná.

Kolářová se děsila milostných scén s Kaiserem
Když četla scénář, bála se výsledku. „Takové téma už bylo zfilmované mockrát. Vždycky hrozně záleží na tom, jak se to udělá, jak se to pojme. Díky Tomášovi získal film víc, než bylo ve scénáři,“ má jasno Kolářová.

Potěšilo ji také, jak se režisér Kachyňa postavil k jejím milostným scénkám s Oldřichem Kaiserem (59). „Mělo to noblesu a estetiku,“ pochvaluje si. Málo platné, Kaisera tehdy brala jako mladé ucho, byl o devět mladší, takže trochu děsila, choulostivých scén. „Olda byl tenkrát můj čerstvý kolega, přišel zrovna do Divadla na Vinohradech, byl úplný zelenáč,“ doplňuje s úsměvem.

Našel si nového kamaráda
Zatímco u Kolářové si Tomáš Holý prosadil svou, s mužským obsazením nepochodil. „Chtěl, aby toho partnera, do kterého se jeho maminka zamiluje a se kterým bude dělat všechny ty lumpárny, hrál František Němec. S ním se totiž skamarádil během natáčení komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku, který se natáčel rok předtím. My jsme ale potřebovali právě někoho jiného, aby si to lidé s tím filmem nespojovali. Kaiser byl ale takové přerostlé dítě, takže si ho získal hned. A lumpárny spolu vyváděli i po natáčení. Blbli spolu pořád,“ svěřil se v jednom z rozhovorů režisér Kachyňa.

Přečtěte si
ritchiebla...@...
16. 8. 2016 • 17:10

Opravdu strhující film. Skvěle obsazený i natočený. Kolářová, Kaiser i T. Holý byli skvělí. Naprosto autentičtí a přirození jako herci. A Kolářové to tehdy moc slušelo. Vypadala líp, než její o něco mladší žačky. Nemělo to chybu. Kouzelný, nezapomenutelný film.

Syda
5. 4. 2015 • 20:37

Ten kluk byl prostě dokonalej v každé své roli.

tenerife
5. 4. 2015 • 17:28

Ten film byl opravdu tak moc pěkný,často po letech si na něj vzpomenu,Tomáš tam trhal třešně, měl je pod tričkem, pak skočil ze stromu dolů, no a byl z toho průšvih, všichni tři herci byli skvělí.

andorea
5. 4. 2015 • 14:14

Tak on by Němec asi už těžko mohl hrát dvacetileté ucho.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.