Tajemství honorářů Tomáše Holého (†21): Půjčil strýci peníze... A zemřel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tajemství honorářů Tomáše Holého (†21): Půjčil strýci peníze... A zemřel!

Role osmiletého Vaška Holého vystřelila ke slávě.
Role osmiletého Vaška Holého vystřelila ke slávě. (Foto archiv ČT a reprofoto Jak vytrhnout velrybě stoličku)

 Všechny peníze za natáčení filmů si schovával. Sám si za ně ale Tomáš Holý (†21), kterého jste včera na Nově mohli vidět v nestárnoucí komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku, nikdy nic nekoupil. Zaplatil z nich radši strýci Janovi cestu za velkou louži. Dárků z Ameriky ani návratu příbuzného se ale nedožil!

„Strýček vždycky toužil vidět Ameriku a Tomáš přišel za babičkou a říkal: Hele, babi, dej mi ty peníze, Honza chce vidět Ameriku. A dal mu všechny ušetřené penízky za své filmy,“ prozradila o Holém režisérka Jaroslava Vošmiková (71) s tím, že si své úspory schovával u babičky. „Strýc mu tam z vděčnosti nakoupil dárky, moc se na svého synovce těšil... Ale když se vrátil, Tomáš už nebyl,“ vzpomíná se smutkem v hlase režisérka v dokumentu Příběhy slavných. Místo dárků tak strýc nesl se slzami v očích květiny na pomník u Kytlic, kde Holý v autě zemřel, a půjčené peníze místo Tomášovi vrátil jeho mamince.


Tomáš byl nejen podle svědectví režisérky velký dobrák. Jaký byl v dětských rolích, takový zůstal i v dospělosti. Milý, skromný kluk, který ze sebe nic nedělá. Poté, co skončil jako dítě s hraním, dokonce tajil, že byl dětskou superhvězdou. „On se tím rozhodně nikdy neprsil. Nechtěl na to balit ani holky, ani tím neoslňoval nikoho jinýho. Nakonec to ale vždy všichni zjistili, protože to od sebe oddělit nemohl,“ zavzpomínal na Tomáše jeho dlouholetý kamarád Otakar Svoboda. Preissová: Byl jako můj syn!
„Já moc ráda s dětmi nehraju. Protože se nemůžete spolehnout, že udělají, co mají. V Tomášově případě jsem o tom ale nepřemýšlela. On tak inspiroval, že jsem reagovala tak přirozeně, jako by to byl můj syn. A on na mě reagoval taky jako na maminku,“ řekla o Tomáši Holém jeho filmová matka Jana Preissová (66).



Autor:  zej

Přečtěte si
koko61
21. 8. 2014 • 09:26

Pořád lepší půjčit peníze strýci než Bílé. To co ona pořád o něm říká, že spolu chodili, tak to je naprostý nesmysl. Trapná slepice, která chtěla na sebe tímto upoutat pozornost.

mandat
21. 8. 2014 • 05:03

Tomas byl porad bez penez. Tady neco nehraje. I v hospode, kam chodil nekdy ani nemohl zaplatit utratu. Ty honorare dostal,jako dite, v dospelosti nehral. To babicka nejak popletla.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.