Nebojte se podzimu! 25 rad, jak se dobře nastartovat do krátkých dní, dešťů a plískanic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nebojte se podzimu! 25 rad, jak se dobře nastartovat do krátkých dní, dešťů a plískanic!

Masáž pomůže vždy.
Masáž pomůže vždy. (Profimedia.cz)

A máme tady podzim, sychravé počasí, prší, mlhy se válejí po ulicích, dny se krátí, začíná se ochlazovat a připravujeme se pomalu na zimu. Léto z nás vyprchalo, člověk je pořád unavený, nic se mu nechce. Co s tím? Co takhle nastartovat svou imunitu a dostat se do kondice? Ať na vás rýmy, chřipky a podzimní deprese nemohou.

Imunita

Vybudujte si dobrou imunitu, abyste i na podzim a v zimě byli fit! Určitě máte něco lepšího na práci než kašlat, mít chřipku či bolesti hlavy.

Nechte se namasírovat

Masáž uvolní svaly i mysl. Relaxační, thajská, sportovní, olejová, jakákoliv masáž je dobrá na podzimní sklíčenost. Roztočí se vám čakry (energetická centra v těle) a vy budete mít lepší náladu a uvolníte se.

Tancujte, sportujte!

Při tanci či jakémkoliv pohybu se vylučují endorfiny, které způsobují dobrou náladu. Zpotíte se, vypudíte jedy z těla a bude vám lépe po psychické i fyzické stránce. A ještě se u toho pobavíte!

Pořádně se vyspěte!

Je to ten nejlepší lék! Minimálně osm hodin spánku je nutných pro každodenní fungování. Pokud je člověk unavený, oslabuje imunitu a také »depky« se jen prohlubují a přemýšlíte tak nad věcmi, nad kterými byste neměli.

Změňte jídelníček

Tučná a těžká jídla nejsou dobrá pro váš organismus. Měli byste si dopřát spíše lehká jídla, ovocné i zeleninové saláty, těstoviny. A pijte hodně vody! Organismus se tak lépe pročistí a vy se budete cítit lépe!

Přestaňte kouřit

Jistě, to vám radí dnes a denně každý. Ale když si to připomeneme posté, třeba padne apel na úrodnou půdu. Cigarety kromě zdravotních neduhů obecně způsobují špatnou náladu. A také zapácháte, jste závisláci, špatně se vám dýchá. Kašlete, chrchláte. Odpoutejte se od nich! Budete svobodnější a šťastnější! A ušetříte!

Smějte se!

Říkáte, že se nebudete smát, když k tomu nemáte důvod? Zkuste to! Smích jde vytvořit stejně snadno, jako špatná nálada. Když se začnete smát, určitě se budete cítit lépe a dobrá nálada vám vydrží. Člověk by se měl radovat z maličkostí a z toho, že je zdravý! Bude se vám žít mnohem snadněji!

Přírodní lékárna

Abyste nemuseli mít u sebe pořád milion prášků, stačí si osvojit několik fíglů, díky kterým bude vaše imunita silná. Jak na ucpaný nos a bolest v krku… 

Probiotika

Probiotické kultury bakterií, které pomáhají usídlení a udržení prospěšných bakterií ve střevě. Tady se totiž potrava stává velmi silným podnětem pro celý imunitní systém střevní stěny. Probiotika jsou obsažena v acidofilním mléce, jogurtech, kefírech.

Vitamin C

Vitamin, bez kterého se nikdo z nás neobejde. No jistě, vitamin C nás sice neochrání před chřipkou, ale díky němu se rychleji zotavíme. Vitamin C najdeme v šípcích, černém rybízu, brokolici, kiwi, rajčatech, špenátu, bramborách, citrusech.

Omega-3 mastné kyseliny

Tyto kyseliny aktivují bílé krvinky, které pomáhají v boji proti chřipce. Obsaženy jsou v rybách a mořských plodech, kde je i selen, který pomáhá bílým krvinkám produkovat proteiny, které zbavují tělo virů.

Zinek

Základní minerál, který pomáhá obnovovat buňky a posiluje imunitní systém. Obsažen je v pšeničných klíčkách!

Vsaďte na bylinky

Bylinky jsou známé velkým obsahem vitaminů, které podporují imunitní systém a zatěžují jej mnohem méně než chemické léky. Nejvíce prospěšných látek z nich získáme v čerstvém stavu.

Jak na »depku«

Nakupujte!

Rádi šmejdíte po obchodech, a když si koupíte nějaký pěkný svršek, máte hned dobrou náladu? Vezměte kamarádku nebo kamaráda a vydejte se do říše módy. Při zkoušení oblečení a střídání se v kabince si užijete i legraci a pořádně se zasmějete!

Lehněte si do bublinek

Jste strnulí, unavení, nic vás nebaví a venku je zima a tma? Naložte se do vířivky! Dávka bublinek vás dokonale rozmazlí a uvolní. K tomu si můžete dopřát šampaňské a pocit uspokojení bude dvojnásobný!

Čokoládové hody

Ne nadarmo se říká, že čokoláda vyvolává dobrou náladu. Opravdu, způsobuje slast, která jde do těla přes chuťové buňky. Zavřete se doma, pusťte si nějaký pěkný film a dopřejte si tabulku čokolády. 

Zavzpomínejte si

Venku prší a vy se cítíte osamělí. Zlepšete si náladu vzpomínkami na chvíle štěstí, vzpomínejte na lidi, které milujete, a na ty, kteří milují vás. Vzpomínky jsou prý lepší než mnohdy krutá realita. Nebo zapojte fantazii a sněte!

Dívejte se na oranžovou

Zadívejte se na oranžovou barvu. Odborníci často doporučují barvy jako terapii. Jasné, vřelé tóny, které lidem zvedají náladu. Pokud máte doma cokoliv oranžového – to vše je dobré proti depresi. A nemusíte zůstat doma. Jděte se projít mezi barvy do parku.

Sepište si problémy

Pokud máte hodně problémů, které chcete vyřešit, napište si je na papír. Pak si přečtěte, co jste napsali, a zamyslete se nad možným řešením. No a pak papír vyhoďte do koše nebo spalte v krbu.

Zkuste aromaterapii

Na depresi je dobrá i aromaterapie. Lístky růže, heřmánek, pelargonie nebo vonné oleje skutečně pomáhají. Také citrusové vůně zlepšují náladu a mají posilující účinek.

Jídelníček

Jak se dostat do formy a zhubnout?

Pořádná snídaně

Müsli, ovoce a k tomu plátkový sýr a chléb. Snídaně vás totiž skvěle nastartuje do nového dne a nebudete mít potřebu se něčím dojídat.

Večer půst!

To už je vaše trávení pomalejší, proto se najezte naposledy tak zhruba do šesti večer. Dejte si jen lehkou večeři, jinak tělo nestihne vše zpracovat a promění zbylou potravu v tuky.

Sladkého pomálu!

Když dostanete chuť na sladké, dopřejte si ho. Ideální jsou gumoví medvídci nebo dětská přesnídávka, nemají téměř žádný tuk.

Vyvarujte se příloh!

Brambory obsahují spoustu škrobů a jsou velmi těžko stravitelné. Naopak rýže si můžete dopřát, kolik chcete, protože je z příloh nejzdravější. Anebo zvolte zeleninu!

Jezte ryby!

Rybí a drůbeží maso je nejzdravější a nejdietnější. Zapomeňte na tučné vepřové, pokud chcete zhubnout!

Ovoce a zelenina

Toho můžete za den sníst, kolik chcete! Ideální je meloun, jablka a banán, který vás zasytí rychle a na dlouhou dobu.

A chvilka před zrcadlem…

Zuby si můžete čistit i častěji než dvakrát denně! Nejenže budete mít pěkný chrup, ale chuť zubní pasty potlačí chuť na jídlo. A ještě se můžete prohlédnout v zrcadle a sledovat, jak vám předchozí rady svědčí…



Přečtěte si
barborkavz
23. 4. 2015 • 13:26

Tipy jsou to dobré Třeba taková masáž, změna jídelníčku a podobně. Já třeba na podzim automaticky přecházím na zeleninové polévky na večeři. Nebo prostě cokoliv teplého,ať mě to zahřeje. Třeba v létě mi stačí pečivo, šunka nebo salát a zelenina a to je všechno. Určitě bych zařadila pravidelný pohyb, já mám třeba přes zimu tendenci tloustnout a na jaře je pak to hubnutí horší. A na imunitu je perfektní rybí tuk. Já si kupuju ten v tabletkách od lýsi, samotný bych asi nepozřela a jednak mám mnohem lepší imunity a taky se mi zlepšila kvalita pleti, vlasů i nehtů.

hillaarkaa
11. 10. 2012 • 08:46

Od HaHa-k nezaplacení

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.