Podzimní kuchařka: Modrá je dobrá... Švestky, kam se podíváš, tak co takhle celé menu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Podzimní kuchařka: Modrá je dobrá... Švestky, kam se podíváš, tak co takhle celé menu!

Švestkové knedlíky
Švestkové knedlíky (Profimedia.cz)

Šplhoun Hujer je přinesl matikáři Čeňku Jandovi a za žádnu cenu nechtěl, aby ochutnali ostatní ze třídy. Tak ať si je nechá, lakomec. Máme tu báječné modré nadělení a ze stromů zbude dost švestek na všechny. Až nám polezou i ušima. Ale co všechno ještě můžeme provádět se švestičkami dál?

Nejlepší jsou syrové, ale věřte, že se z nich dá připravit řada jídel. A nemusí to být jen knedlíky nebo koláč. Můžeme je vařit, dusit, namáčet, mačkat, mixovat i plnit. Vytvořili jsme pro vás lákavé menu nejenom ze švestek. V kombinaci s masem, zeleninou či čokoládou budou naprosto neodolatelné!

Proč jsou švestky zdravé?

Obsahují antokyany, které zachycováním škodlivých volných radikálů chrání před rakovinou a nemocemi srdce. Jsou rovněž bohaté na vlákninu, která příznivě působí na peristaltiku našich střev.

Z dalších látek můžeme jmenovat vitamin A a B (působí proti stresu), rutin a kvercetin (snižují krevní tlak, zabraňují častému krvácení z nosu nebo z dásní) nebo vápník, draslík, fosfor, zinek a hořčík. Dalším důležitým prvkem obsaženým ve švestkách, je vitamin E (chrání buňky před poškozením a je prevencí rakoviny a infarktu či mrtvice) a vitamin H/biotin (pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů).



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.