Dominika (8) se narodila předčasně, zůstala postižená | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dominika (8) se narodila předčasně, zůstala postižená

Fotografie
Fotografie (internal)

Přísloví, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, si na vlastní kůži velmi tvrdě vyzkoušela Vladislava Palkechová z Rakvic.

Před osmi lety se jí narodila holčička Dominika, která kvůli předčasnému porodu zůstala postižená. Otec dítěte nakonec obě opustil. Aby toho nebylo málo, nedávno paní Vlaďce zemřel milovaný přítel...

Dominiku s těžkou mozkovou obrnou tak vychovává sama. Holčička se narodila ve 27. týdnu těhotenství a vážila pouhých 950 gramů. „Museli ji odnést do inkubátoru, kde zůstala tři měsíce, a napojit na kyslík. Ten pocit, když vidíte bezbranného tvorečka, jak bojuje o život, a vy nemůžete nic udělat, je strašlivý,“ popsala první okamžiky po spatření dcerky paní Vlaďka.

Dominika hned po narození zůstala s těžkým postižením. Až do dvou let jen nehybně ležela na zádech. Postupně se ji cvičením podařilo trochu rozhýbat. „Nejlépe jí fungují nožičky, bohužel ruce a trup jsou postiženy nejvíce. Je zaostalá i mentálně. Dobře vnímá, co po ní chci, ale nemluví. Používá jen asi osm slovíček. Většinou mi očima ukáže, co chce,“ vysvětlila Vlaďka.

Ta se nemůže smířit ani s náhlou ztrátou partnera. „Když už jsem nebyla sama s malou a byla konečně šťastná z toho, že budeme rodina, tak mě potkala druhá krutá rána. Přítel náhle zemřel,“ popisuje Vlaďka.

O Domču se tak stará sama. „Její otec neplatí řádně alimenty, musím se s ním soudit,“ říká Vlaďka, která stále doufá, že se její holčička jednou sama bez pomoci posadí a udělá i pár krůčků...

Pomozte Dominice

Paní Vlaďka pro svou dcerku shání peníze na dvoutýdenní léčebný pobyt v Piešťanech. Odborníci tam pomocí metody, kdy děti cvičí ve speciálním obleku, pomáhají zpevnit svaly a rozhýbat ztuhlé tělo. Léčba je velice účinná, ale také drahá. I s ubytováním vyjde na 97 tisíc korun. Pomoci můžete zasláním peněz na účet u nadace Ave Via 1426260349/0800, variabilní symbol je 11000024.

Přečtěte si
bobina
28. 1. 2011 • 10:25

daleko těžších případů???? "Dámo", máte sama postižené dítě,že tak zasvěceně kategorizujete??? Víte vůbec co obnáší mozková obrna???

orchidei
27. 1. 2011 • 08:14

neměli byste se už také zajímat co uveřejňujete a proč?Vždyť v Česku je hodně dobrých lázní,které proplácí zcela zdravotní pojišťovna ! Tak proč takové případy sem podstrkáváte? Je to už na hranici slušnosti! Nejdřív si ověřte a pokud to neumíte a nevíte o této problematice nic,tak na svých místech nemáte co dělat! Je spousty daleko těžších případů o kterých se lidé ani nedozví a opravdu na jejich léčbu ,která je velmi drahá a rodiče si musí pomoci sami,protože na ni pojišťovny nepřiplácí a jsou též nemocní od malička !

pivi
26. 1. 2011 • 17:33

Za dva týdny téměř 100000? Je to možný? A to jako neplatí zdravotní pojišťovna, když to dítě potřebuje?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.