Prvňáček Jaroušek (7): Dusil se plodovou vodou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prvňáček Jaroušek (7): Dusil se plodovou vodou

Fotografie
Fotografie (internal)

Zdraví dítěte je pro dospěláky to nejdůležitější. Své o tom ví Lenka (41) z Prahy. Před sedmi lety se těšila na narození třetího potomka. Jenže... Příchod Jarouška na svět se zkomplikoval. Při porodu vdechl plodovou vodu a došlo i k dalším komplikacím. Lenka se ale nevzdala a za svého synka bojuje, teď chystá vše pro to, aby mohl jít od září do první třídy. Sama přitom před dvěma lety podstoupila složitou léčbu rakoviny.

Těžký příchod na svět zanechal trvalé následky, postižení bylo diagnostikováno jako spastická kvadruparéza. „Jaroušek má postižené ručičky i nožičky. Je mu sedm let a není schopný sám sedět, jen se dokáže posunovat po bříšku. Nemluví, ale je společenský, rád je mezi lidmi,“ usmívá se Lenka, která bojuje nejen s nemocí syna.

„V září 2009 jsem byla na operaci s rakovinou prsu, pak následovala léčba, chemoterapie, ozařování... Teď jsem, ťukám na hlavu, snad v pořádku,“ věří.

Do školy

Nyní chystá vše pro to, aby Jaroušek mohl od září nastoupit do první třídy speciální školy. „Není tam klasická výuka. Škola zajišťuje každodenní rehabilitaci, stimulační terapie a cílem je, aby děti dokázaly co nejlépe využít svoje pohybové možnosti a hlavně se domluvit,“ popisuje.

Problém je, že prckovi chybí speciální pojízdná polohovací židle se stolečkem. Jednu takou už doma dva roky mají, téměř celou ji zaplatila pojišťovna a díky ní je Jaroušek rovnoprávný člen rodiny.

„Sedí s námi u stolu, nemusí ležet nebo být u někoho na klíně. Má vypodložené podpaždí a kolem kyčlí, takže mu drží zadeček, aby se nehroutil. Má zafixovaná kolínka, aby nepodjížděl. Na hlavičku má takové polstrované účko,“ říká maminka.

Peníze

Stejnou »židličku« by potřeboval i do školy, úřady mu ale na druhou následujících deset let příspěvek nedají. Převážet téměř 40 kg těžkou pomůcku každý den z domova do školy maminka po operaci nádoru a odebrání lymfatických uzlin nezvládne.

Pro rodiče představuje pořízení další »židle« v hodnotě 120 278 Kč značnou zátěž. „Pomáhá nám paní Zuzana Baudyšová z Nadace Naše dítě, takže věřím, že vše dobře dopadne a pomůcku se společnými silami podaří zajistit,“ doufá maminka Lenka s tím, že až Jaroušek školu vychodí, zůstane pomůcka škole pro další děti.

Přispějte školákovi

Chcete malému Jarouškovi přispět na pomůcku, která je pro něj ve škole nezbytná? Zašlete mu dar na transparentní sbírkový účet Nadace Naše dítě: 60666066/5500. Transparentní znamená, že si každý může na internetu ověřit, že se platba připsala. Více informací na: www.nasedite.cz.

Co je spastická kvadruparéza?

SPASTICITA – znamená zvýšené napětí svalů, KVADRU – postižení všech čtyř končetin a PARÉZA – je částečná ztráta hybnosti. Jedná se o jeden z nejzávažnějších symptomů poškození centrálního nervového systému.

Je doprovázena velmi bolestivými vjemy, a to i při změně počasí. Takto postižené děti jsou zcela závislé na pomoci a na péči.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.