Lukášek (3): Denně potřebuje klystýr! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Lukášek (3): Denně potřebuje klystýr!

Zdravotní stav Lukáška se zlepšil. Přesto stále potřebuje umělou výživu.
Zdravotní stav Lukáška se zlepšil. Přesto stále potřebuje umělou výživu. (Aha! – Martin Přibyl, ara)

Lukášek Farník (3) vypadá jako spokojený a zdravý klučina, ve skutečnosti ale trpí vážným postižením střev. 12 hodin denně proto musí chlapeček přijímat umělou výživu a běžnou součástí jeho života je i nepříjemné zvracení a klystýry.

Problémy se u Lukáška projevily dva dny po narození, kdy začal silně zvracet a neustále hubl. Lékaři v porodnici si nevěděli rady, a proto ho poslali na vyšetření do brněnské nemocnice. „Stála jsem s manželem na chodbě porodnice a Lukyho odváželi v inkubátoru do Brna, a to beze mě. Prostě jen řekli »zavolejte si« – a bylo to. Luky byl pryč. Hrůza,“ popsala maminka Petra Farníková.

V Brně byl chlapeček dva a půl měsíce, prodělal tři operace, opět se ale na nic nepřišlo. Lékaři navíc rodiče pomalu připravovali i na to, že jejich dítě možná nepřežije. Nakonec se Lukášek ocitl v pražské motolské nemocnici. „Tam zjistili, že má ve střevě nevyzrálé buňky. Jeho střevo sice vypadá zdravě, ale nepracuje tak, jak má.

Prodělal ještě další operace a dostal vývod, který odvádí odpad z těla. Nutností se stala i umělá výživa, kterou dostává denně pomocí katétru do žíly u srdce a bez které by nepřežil,“ popsala paní Petra. Chlapečka si nakonec domů s manželem odvezli až po osmi měsících!

Lukášek měl vývod až do svých dvou let. Nakonec se ho ale přece jen zbavil, vyhráno však zdaleka nemá. Střevo totiž chvílí funguje normálně, a chvíli zase ne. „Několikrát denně děláme klystýry a masáže. Někdy se mu bříško nafoukne a stolice neodchází z těla ven. Lukáš začne zvracet, sama mu pak musím do žaludku zavést nosem sondu, aby se jídlo dostalo z těla,“ vysvětlila maminka Lukáše.

Klučina už ale začal před třemi měsíci poprvé sám jíst. „Mám pocit, že od léta se jeho stav moc zlepšil. Stále sice potřebuje umělou výživu, ale už konečně i jí,“ dodala Farníková.

Jako miminko strávil prvních osm měsíců života v nemocnici.

ŽIVOT BEZ STŘEVA

Lidem s poruchami činnosti střev nebo pacientům se syndromem krátkého střeva pomáhá občanské sdružení Život bez střeva. Více informací na www.zivotbezstreva.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.