Zahřejí, uleví i vyléčí: V boji s počasím pomohou bylinné čaje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zahřejí, uleví i vyléčí: V boji s počasím pomohou bylinné čaje!

V zimě je potřeba se zahřívat!
V zimě je potřeba se zahřívat! (iStock)

Jeden den mrzne, druhý proprší, ten následující se zase střídá sněžení s přeháňkami. Letošní kolísavé zimní počasí nejenže »porodilo« chřipkovou epidemii, ale stalo se zároveň podhoubím i líhní nachlazení, ale i následných onemocnění nejrůznějších orgánů lidského těla. Bránit se ale můžeme.

Už naše babičky říkávaly, že nejlepším doktorem je to, co roste buď na zahrádce, za humny, případně v lese. Síla bylin od jejich časů nezeslábla. Aha! nabízí léty prověřené a osvědčené recepty na čaje, jejichž účinek možná hodně lidí překvapí.

Rakytník řešetlákový

Roste na Sibiři, v Číně i Nepálu, a protože vydrží skoro všechno, před pár lety se rozšířil i u nás. Prudce zvyšuje imunitu a obranyschopnost organismu, zabraňuje onemocnění chřipkou, podporuje činnost jater, slinivky, hojí žaludeční vředy a má i protinádorové účinky.

Čaj: Na šálek čaje potřebujeme 1–2 gramy sušených rakytníkových listů, necháme 15 minut louhovat a scedíme. Pijeme 4–5x denně vždy čerstvý!

Heřmánek pravý

Bez nadsázky naše nejuniverzálnější léčivá bylina, stále nedoceněná. Má protizánětlivé účinky, likviduje jedovaté látky v těle, hojí zažívací a střevní potíže. Inhalování pomáhá proti chřipce, rýmě a zánětům průdušek.
Čaj: Dvě lžičky sušených heřmánkových květů spaříme hrnkem vařící vody, 10 minut necháme louhovat a pak scedíme. Pijeme maximálně tři hrnky denně.

Ořešák královský

Jeho listy působí protizánětlivě, zastavují krvácení a léčí záněty. Obklady z nich pomáhají zacelit otevřené rány, osvědčily se zejména při zamezení jejich hnisání. Mladé a spařené listy mají vynikající účinky jako obklad při zanícených kloubech.
Čaj: Jednu čajovou lžičku rozdrcených suchých ořešákových listů povaříme ve 2,5 dl vody, necháme vychladnout a pijeme maximálně dvakrát denně. Je vynikající při kašli, zahlenění a zánětu ústní dutiny.

Vřes obecný

Spousta vyznavačů zimních sportů se nevyhnula zánětu močového měchýře a smolaři na svou vášeň mnohdy doplatili chorobami ledvin. Zejména proti těmto postižením je vřes nenahraditelný, dezinfikuje močové cesty, působí protizánětlivě a při revmatických nebo kloubních bolestech.

Čaj: Používáme obvykle sušenou směs natě a květu. Jednu až dvě lžičky směsi přelijeme vroucí vodou v šálku 2,5 dl a louhujeme 8–10 minut. Pak přecedíme.

Divizna velkokvětá

Od nepaměti se používá k usnadnění odkašlávání, k rozpouštění hlenu při kašli a nachlazení. Pomáhá při zánětu průdušek, chrapotu i astmatické bronchitidě. Čaj z ní usnadňuje uvolňování hlenů, léčí sliznice, čistí průdušky, zmírňuje podráždění horních cest dýchacích při nachlazení.

Čaj: Kávovou lžičku sušených květů zalijeme 5 dl vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Přecedíme a pijeme 2–3 šálky denně.

Lípa srdčitá

Lipový květ je vyhlášený a osvědčený při prevencích chřipkových onemocnění, proti nachlazení, rýmám i kašli. Kromě toho účinně snižuje horečku a podporuje tvorbu potu, s kterým se z těla vylučují toxiny. Je rovněž močopudný a zmírňuje dráždivost při kašli.

Čaj: Dvě polévkové lžíce lipového květu zalijeme vařící vodou do 4 dl nádoby a necháme patnáct minut louhovat. Pak přecedíme, osladíme medem a pijeme podle chuti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.