V Česku bylo –25,2 °C: Manželé umrzli kousek od domu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

V Česku bylo –25,2 °C: Manželé umrzli kousek od domu!

Manželé Zdeňka (†63) a Bohuslav (†67) z Beskyd
Manželé Zdeňka (†63) a Bohuslav (†67) z Beskyd (Foto Aha! – Karel Janeček)

Třeskuté mrazy stojí za obrovskou rodinnou tragédií. Jen kousek od svého domu v Bocanovicích na Frýdecko-Místecku umrzli manželé Zdeňka (†63) a Bohuslav (†67) P. Teploměr v tu chvíli ukazoval –20 °C. Co se na místě stalo?

Sousedé popsali, že se manželé vraceli v noci na uplynulou neděli z oslavy sedmdesátin ve tři kilometry vzdáleném Jablunkově. „Bohouše dovezli domů jako prvního, i když původně chtěl dojít pěšky. Vysadili ho nahoře u trati a jeli,“ popisuje jeho nedaleko bydlící známý. Domů to měl pár metrů.

Hůř chodil

Sice k rodinnému domku dorazil, ale podle jeho kamaráda u domu zjistil, že nemá klíče, a tak se rozhodl venku počkat na svou partnerku. „Zdeňku také dovezli, ale také ne až k domu. Vracela se okolo lesíka, malý kousek od domu z neznámých příčin spadla a bylo. Umrzli bohužel oba,“ popisuje tragédii. Zemřelý Bohuslav podle svého kamaráda pracoval do penze jako strojvedoucí a Zdeňka uklízela. „On hůř chodil. Podle mého tolik vypitého neměli, ale v tom mrazu, a ještě v noci, to asi člověk svoje síly přesně neodhadne. Každopádně je mi jich hodně líto,“ je smutný soused.

Slušní, oblíbení

Za největší tragédii posledních let považuje úmrtí manželů i starosta obce Martin Paduch. „Manželé byli slušní, velice oblíbení lidé. Všichni jsme z celé události zdrceni,“ uvedl starosta obce, která má jen okolo 450 obyvatel. Policejní mluvčí Lenka Sikorová jen uvedla: „Prověřujeme úmrtí dvou osob v příbuzenském vztahu, které byly nalezeny bez známek života v obci Bocanovice. Prvotním ohledáním nebyly zjištěny podezřelé okolnosti, které by nasvědčovaly násilnému trestnému činu. Byla nařízena soudní pitva.“

Manželka Zdeňka umrzla na místě zapálené svíčky, její partner Bohuslav u jejich nedalekého domu.

Policistka Kristýna Viehmannová (29): Bez beranice ani ránu

Lidé, kteří pracují venku jako pošťáci, dělníci, montéři či stánkaři, zažívají krušné dny. Stejně jako třeba policisté. Ti do ulic vyrážejí v zateplené zimní uniformě a beranici, stejně jako Kristýna Viehmannová (29) ze Strakonic. „Do práce chodíme na dvanáctky a podle rozpisů víme, kde v danou hodinu budeme. Jsem členem prvosledové hlídky, která vyjíždí na místo jako první. Jinak dohlížím na pořádek ve městě. Extrémní mráz je v rozpisu zohledněn, a tak střídáme dvouhodinovou práci v kanceláři se třemi hodinami v terénu,“ popsala.

Zima nezima, líhnou se mláďata emu TÁBOR

Veliká radost vládne v táborské zoologické zahradě. V mrazu tam vítají šest mláďat emu hnědého a další vajíčka na vylíhnutí ještě čekají. Je to poprvé, co se tam podařilo emu hnědého odchovat. Chovatelé ale museli těmto velkým nelétavým ptákům trochu pomoci. „Po nakladení vajec sedí na hnízdě samec, který mláďata po vylíhnutí vodí a hlídá. Náš ale nejevil o snůšku zájem, proto jsme je dali do inkubátoru,“ uvedl zoolog Ondřej Kott. Díky tomu se ve vyhřívané odchovně prohání už šest mláďat. „Udržujeme jim tam stálou teplotu 23 °C, ona se ale ráda zahřívají pod UV lampou, kde je teplota o několik stupňů vyšší,“ popsal mluvčí zoo Filip Sušanka.

Oteplí se o víkendu ČR

Kruté mrazy, které svírají Česko od minulého víkendu, potrvají ještě dva dny. Na Lysé hoře v Beskydech byl včera překonán rekord starý 55 let. Meteorologové tam naměřili –21 °C, největší kosa však byla v Rolavě v Krušných horách, kde teploměr ukázal –25,2 °C. „O nadcházejících dvou nocích bude na severovýchodě republiky až –19 °C, na ostatním území mezi –12 až –16 °C a v noci na pátek mezi –8 až –13 °C. Poté se noční mrazy zmírní a přes den bude kolem nuly nebo nad ní,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Následně se začne oteplovat. „O víkendu k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu, takže v příštím týdnu zřejmě v maximech naměříme až 10 °C,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Víte, že...

kruté mrazy zabily na severu Moravy i 4 další lidi? Šlo o bezdomovce (†34, †43 a †50) z Ostravy a ženu (†54) z Karviné-Fryštátu. ...pražská zdravotnická záchranná služba kvůli mrazům ošetřila 60 pacientů? Od ledna v hlavním městě zemřelo 13 lidí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.