Noční teploty až – 30 °C! Mrazy využívají rybáři: Šupináče chytají v dírách ledu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Noční teploty až – 30 °C! Mrazy využívají rybáři: Šupináče chytají v dírách ledu!

Nakonec se Martinovi poštěstí a vytahuje pstruha.
Nakonec se Martinovi poštěstí a vytahuje pstruha. (Foto ČTK, ara)

Že nejde na zamrzlém rybníku chytat ryby? Ale kdepak! Rybáři u obce Boršice na Uherskohradišťsku to umějí. Úlovky chytají na místním rybníku Halda v malých dírách vyvrtaných do ledu. 

Rybařit v téhle kose a čekat na zamrzlé hladině rybníka, až šupináči »zaberou«, je pro některé lidi nepředstavitelné. Rybáři z Boršic v tom ale vidí kouzlo. Především o víkend je rybník Halda plný lidí, kteří chtějí ulovit pstruhy či jesetery v otvorech o průměru 15 centimetrů vyvrtaných do ledu. Neobvyklý způsob lovu, který má tradici ve Skandinávii, Kanadě či Rusku, si tam lidé mohou vyzkoušet už od začátku ledna.

Tento koníček si oblíbil i Martin Hlaváček, který včera chytil pstruha. Podle něj rybáři v těchto mrazech u vody dokážou vydržet jen několik minut. „Je potřeba se hodně teple obléct. A když si vezmete půllitr nebo svařák, vydržíte i celé odpoledne,“ prozradil Martin, který k rybníku chodí pravidelně. Největší kousek, který se mu zatím podařilo ulovit, měl 550 gramů. Zabrala mu ale i mnohem větší ryba. „Než jsem stačil přiběhnout, stáhla mi udičku pod led. Chytali jsme ji až u mola,“ dodal.

Marek Hlaváček musí nejdřív vyvrtat díru na zamrzlém rybníku.

Víte, že...

Tloušťka ledu na rybníku Halda je 12 centimetrů, minimálně musí být 10 centimetrů. Otvory v něm rybáři dělají speciálním vrtákem. Ryby loví na kukuřici, moučné červy, nástražní rybičky nebo twistery, tedy gumové nástrahy imitující pohyb živých rybiček.

Poté s dalším rybářem čekají na úlovek.

Teploty klesnou na -30 °C, o víkendu se oteplí

Silné mrazy neustupují. Včera byla naměřena nejnižší teplota v Bedřichově Nové Louce, kde teploměr ukázal minus 24,6 stupňů. A pořádná kosa nás čeká ještě následující dva dny, kdy v noci můžeme naměřit až -30 stupňů. „Oteplení přijde o víkendu. V neděli naměříme až 8 stupňů,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. A dobrá zpráva pro milovníky jara. Podle meteorologů se totiž zima blíží ke konci a postupně se bude oteplovat až na jarní počasí.

Psycholožka Radana Štěpánková

Jak bude?

Dnes: oblačno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost a slabé sněžení. Denní teploty -6 až -10 °C.

Zítra: jasno až polojasno, místy slabé sněžení. Noc -12 až -16 °C, ojediněle až -20 °C, den – 5 až -9 °C.

Pátek: polojasno až oblačno, ojediněle slabé sněžení. Noc -10 až -14 °C, místy až -18 °C, den – 1 až -5 °C.

Sobota: oblačno až zataženo, občas déšť se sněhem. Noc -2 až -6 °C, den 0 až 4 °C.
Neděle: převážně oblačno. Noc -2 až 2 °C, den 4 až 8 °C.

Co dělají mrazy s psychikou lidí?

Psycholožka Radana Štěpánková:

„Když média předem avizují, že budou kruté mrazy, tak lidé začnou mít pocit opravdu té krutosti a začnou se toho bát. Přitom jsou teď přes den většinou mrazy do mínus deseti a takové teploty se dříve nepovažovaly za nebezpečné a vůbec se neřešily. Samozřejmě mrazy, které spadají pod mínus patnáct až dvacet, už můžou mít nějaký dopad na psychiku lidí, ale takové teploty jsou většinou jen v noci.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.