Led na zamrzlé Otavě má barvu khaki: PROČ? A jaké bude počasí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Led na zamrzlé Otavě má barvu khaki: PROČ? A jaké bude počasí?

Otava je na Šumavě zbarvená dozelena.
Otava je na Šumavě zbarvená dozelena. (Foto pro Aha! – Václav Sklenář)

Led na řekách známe jako průhlednou nebo bílou krustu. Na šumavské Otavě se ale na některých místech zbarvil dozelena. Turisty neobvyklý úkaz okouzlil. Kde se ale zelená barva vzala, netuší.

Úchvatné snímky zeleného ledu na zamrzající Otavě pořídil fotograf Václav Sklenář, podle kterého se tento jev objevuje jen při velkých mrazech. „Je mi ale záhadou, proč někde zelený led je a jinde není. Minulý týden byla Otava krásně zamrzlá, tak už dlouho nevypadala. Takové kulisy vytvořené přírodou patří do pohádky,“ řekl fotograf. Snímky pořídil z Paštěckého mostu u Rejštejna. Zelené zabarvení měl i led na Modravském potoce, přitom Roklanský, Javoří či Filipohuťský zářil bíle.

Názory na příčinu tohoto jevu se různí. Podle některých jde o optický klam a lom světla, podle jiných za to můžou řasy. „Myslím, že je to typické jen pro šumavské toky, které vyplavují z rašelinišť takzvané huminové látky. Led se v Otavě, na rozdíl od většiny řek, tvoří ode dna směrem k hladině a přebírá barvu vody zabarvené rašelinovými výluhy. Tato řeka totiž teče rychle a u kamenitého dna se její tok zpomaluje. Vzniká tam takzvaný dnový led,“ řekl Aha! Petr Hovorka z Povodí Vltavy.

Zajímavostí je i to, že řeka mrzne odspodu.

Víte, že...

...Otava vzniká soutokem řek Vydry a Křemelné u Čeňkovy pily na Šumavě?

O víkendu ale bude 17 °C

My čekali jaro, zatím přišel sníh. Zima se sice včera připomněla přívalem bílé nadílky, ale už ztrácí sílu. O víkendu může být až 17 nad nulou.
„Za studenou frontou, která přes naše území přejde během noci z neděle na pondělí, k nám začne proudit chladnější a vlhký vzduch,“ předpovídají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Jak bude?

Dnes: oblačno, v nížinách déšť se sněhem, na horách sněžení. Den 4 až 8 °C.

Zítra: oblačno, na horách sníh. Noc –2 až 2 °C, den 6 až 10 °C.

Pátek: oblačno, na většině území déšť. Noc –1 až 3 °C, den 6 až 10 °C.

Sobota: oblačno, občasný déšť. Noc 1 až 5 °C, na horách –2 °C, den 10 až 14 °C.

Neděle: oblačno, ojediněle slabý déšť. Noc 2 až 6 °C, den 13 až 17 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.