Dušičky jsou tady: Jaké svíce rozsvítit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dušičky jsou tady: Jaké svíce rozsvítit

Jak se připravit na Dušičky? I výběr barvy svíčky, kterou na hrobě zapálíte, je důležitý.
Jak se připravit na Dušičky? I výběr barvy svíčky, kterou na hrobě zapálíte, je důležitý. (Ilustrační foto Scom)

Halloween (31. 10.), svátek Všech svatých (1. 11.) a Dušičky čili Památka zesnulých (2. 11.). Nejmagičtější dny v roce jsou opět tady. Velkými pomocníky v tomto čase jsou svíčky, které náš život propojují s dušemi zemřelých, ale dodávají nám i energii a čistí náš prostor. Jakou svíci a kdy máme zapálit a které se raději vyhnout? Poradí šaman léčitel Jan Saavedra (59). Více se dozvíte v aktuálním vydání týdeníku Aha! pro ženy, který je od úterý 27. října na stáncích.

Zatímco Dušičky uctívaly už naše prababičky, Halloween se u nás zabydlel nedávno. Vydlabaná dýně a v ní zapálená svíčka přesto chybí v tomto čase málokde. Není to ale jen dekorace. I tento rituál má svůj duchovní význam, ukazujeme totiž světlo hodným duším. Pokud dýni se svíčkou postavíme k domovním dveřím, chráníme dům před špatnými energiemi. Podle Jana Saavedry se duše často vracejí proto, aby nám řekly, že nám nic nevyčítají,. „Jsou ale i duše zlé, zatrpklé, ukřivděné, ublížené, a ty ve svých domovech nechceme. Tady pozor na černé svíce,“ upřesňuje léčitel.

Jakou svíci a kdy máme zapálit a které se raději vyhnout? Poradí šaman léčitel Jan Saavedra (59).

JAK VYBÍRAT BARVY
Vybírejte pečlivě, rozhodně totiž není jedno, zda si zapálíte žlutou, fialovou, červenou, nebo černou svíčku.

Černá
Tuto svíci by laik neměl nikdy zapálit. „Je určena pro seance a magii, kterou by nikdy neměl laik dělat sám,“ varuje šaman. Známe to z večírků, vyvoláme duchy a pak si zoufáme. Padají obrazy ze zdi, slyšíme kroky, praskání ve skříni. Někdo neznalý duše přivolal a už je neumí poslat zpět. „Tím ubližujeme jak těm duším, tak sobě velmi zlou energií. Mějme černou svíčku v úctě, ale nezapalujme ji,“ říká Saavedra.

Bílá
Tato barva je neutrální, zklidňuje jak nás, tak duše, které jsou už na druhé straně. Vyzařuje laskavou energii, pokoru a mír. Můžeme ji pro hezkou atmosféru zapálit kdykoliv, nejen o Dušičkách.

Fialová
Na Dušičky je nejlepší. Slouží k meditaci. Svítit by měla právě při Dušičkách. Je dobrá pro vzpomínání, zklidňuje, dává pocit uvolnění. Oba dva břehy jsou v absolutní symbióze. Můžeme klidně rozprávět s někým, kdo nás navždy opustil.


Červená
Zklidňuje emocionální napětí a zároveň nám dodává sílu, radost, vzrušující energii, ale ne agresi. Je vhodná, když je člověk nervózní. Dokáže jeho energii usměrnit a zklidnit celé prostředí.

Žlutá
K Dušičkám se hodí. Symbolizuje moudrost a zbavuje nás pocitů křivdy, navozuje odpuštění sám sobě. „Je vhodné zapálit ji spolu s bílou. Přichází odpuštění a dostáváme sílu si říct, bylo to fajn, byl jsi skvělý táta, ať jsi tam v klidu, protože já jsem tady také v klidu,“ objasňuje léčitel.

Zelená
Také tato svíčka se používá k seancím, které by se rovněž měly dělat v přítomnosti toho, kdo to skutečně umí. Na rozdíl od černé si ji ale klidně doma zapálit můžeme a o Dušičkách a Halloweenu je to dobře. Pomáhá navodit plynulejší komunikaci s druhým břehem. „Když zapálíme zelenou svíci, lépe rozumíme, víme, že ten pocit dotyku na naší ruce je pohlazení,“ dodává Saaverda.

Modrá
Tato svíčka navozuje klid, pohodu, rovnováhu, důvěru. Je vhodné ji zapálit nakonec, v okamžiku, kdy jsme se naučili, že si můžeme odpustit, kdy vnímáme, co nám druhý břeh vzkazuje. „Modrá by měla být poslední svíce, kterou v tomto čase zapálíme. Podíváme se do plamínku a řekneme si, bylo to úžasné, můžu jít dál,“ radí léčitel.

Chcete vědět více? Přečtěte si nové číslo časopisu Aha! pro ženy!

Přečtěte si
msml20
29. 10. 2015 • 09:47

Ano to souhlasí. často nejdou ani zapálit, o hoření nemluvě. Jinak jsem si nevšimla, že by svíčky měly jiný plamen než žlutý To by jejich základem nemohl být vosk, ale krystalky zelené, modré či bílé skalice.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.