Chystáme se na Dušičky: Jak pečovat o hrob! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Chystáme se na Dušičky: Jak pečovat o hrob!

Hrobka před úpravou, povrch je velmi zašlý.
Hrobka před úpravou, povrch je velmi zašlý. (Aha! – Karel Kopáč, ara)

Náhrobním kamenům a pomníkům většinou jistá patina času »sluší«. Někdy ale na kameni zůstanou nehezké rezavé skvrny od starých věnců nebo se mech či lišejník jednoduše příliš rozroste.

Deník Aha! vám poradí, jak pečovat o hrob, aby byl důstojnou vzpomínkou na vaše blízké.

Přírodní, nebo umělý kámen?

Než se pustíte do údržby náhrobní desky, měli byste si zjistit, z jakého materiálu je. Umělý kámen často vyžaduje jiné přípravky než přírodní mramor či travertin. Hroby ze 70. a 80. let minulého století jsou často z  míchané kamenné drti zvané teraco.

Pozor! Pokud je součástí vašeho hrobu pískovcová socha či pomník, raději se do údržby sami nepouštějte. Pískovec je velmi citlivý materiál. Rozhodně ho nečistěte vodou, jeho porózní povrch okamžitě nasákne. Stejně tak je nevhodné čistit ho mechanicky. Mohli byste ho nevratně poškodit. Pískovec jednoduše patří do rukou specializované firmy.

Profesionálové usnadní práci

Objednat si také můžete úpravu u profesionálů. Náhrobky z teraka, žuly, mramoru a travertinu vám přebrousí za pomoci rotačního kartáče. Jednodeskový hrob vás vyjde cca na 2600 Kč.

Dále odborníci kámen vyleští, čímž získáte úplně hladký povrch a tím snadnou následnou údržbu. Zaplatíte 300 Kč. Nejlepší je na pak nanést na vyleštěný povrch glazuru. Tato služba stojí zhruba 1200 Kč.

Oprava písmenek

Pokud si objednáte úpravu náhrobního kamene, vyplatí se nechat si opravit často vybledlá písmena na náhrobku. Oprava písma zlatou či stříbrnou barvou do 4 cm stojí okolo 13 korun, za každé větší písmenko si připravte 20 korun.

Bílá či černá je levnější. Menší stojí 10 korun, větší 16 korun. Pozor! Někteří »podnikatelé«, kteří vás odchytnou přímo na hřbitově, si můžou naúčtovat i přes 100 Kč za písmenko. Takovým firmám se vyhněte.

Babská rada

Když si nestihnete koupit žádný specializovaný přípravek, můžete vyzkoušet babský recept. Připravte si octovou vodu s jarem. Leštěný povrch čistěte namočeným hadříkem, teraco můžete vydrhnout starým kartáčem.

Úprava uličky

Okolí hrobu, kde se nemůžete zbavit trávy a plevele, můžete ošetřit totálním herbicidem. Dávejte však pozor, abyste při postřiku nezasáhli okrasné květiny.

Populární je nyní vysypávání uliček a vnitřních prostor hrobu mramorovou drtí či keramzitem. Metr krychlový keramzitu vás vyjde na 3216 korun, za stejné množství mramorové drti zaplatíte zhruba dvojnásobek.

Řidiči, pozor na Dušičky!

➤ Policisté varují před »svátečními jezdci«, kteří mohou svou nezkušeností v hustém provozu napáchat stejnou škodu jako piráti silnic.

➤ Chodci by si naopak měli uvědomit, že se již dříve stmívá, jsou mlhy, a tak při chůzi na vozovce nejsou dobře vidět. Policisté proto doporučují pestřejší oblečení nebo oděv s reflexními prvky. Ty odrážejí světlo až na vzdálenost kolem 200 m.

➤ Pozor také na zloděje. Neparkujte na odlehlých místech a nenechávejte v autech cenné věci. I prázdné tašky ukryjte do zavazadlového prostoru, aby zloděje nelákaly k rozbití okénka nebo vylomení zámku, a tedy poškození vašeho vozu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.