Nepříjemné překvapení na hřbitově: Exekuční nálepka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nepříjemné překvapení na hřbitově: Exekuční nálepka!

Dejte si dobrý pozor, jestli máte hrobové místo zaplacené.
Dejte si dobrý pozor, jestli máte hrobové místo zaplacené. (Aha! – Petr Podroužek, MP České Budějovice, ara)

Na Dušičky míří na hřbitovy davy Čechů. Toho využívají správci hřbitovů, aby se připomněli s placením. U hrobu tak můžete zažít nepříjemný šok, až na vás bude svítit oranžová »exekuční« nálepka.

Ta vyzývá nájemce hrobových míst, aby se neodkladně dostavili do kanceláře správy hřbitova. Důvodem jsou nedoplatky za pronajatá hřbitovní místa. Pokud platbu neuhradíte, ostatky vašich blízkých vykopou a pohřbí do hromadného hrobu u zdi.

„Většina lidí přijede na Dušičky, proto na ně výlepy na náhrobcích čekají. Stále častěji se totiž stává, že nemůžeme dohledat nájemce hrobu. Třeba se přestěhuje, o čemž by nás měl ze zákona informovat, to se ovšem neděje,“ říká ředitel Správy hřbitovů Brna Marek Šamšula.

Výlepy na náhrobcích mají nájemce hrobů přimět k osobnímu jednání. Někdy nejde jen o nedoplatky, ale třeba o to, že hrob je zanedbaný a plevel roste všude kolem. Po nezaplacení hrobu dojde automaticky k ukončení nájemního stavu. „Pozemek je města a po dalším roce propadá obci i náhrobek. Ta ho může prodat, jenže o ty staré nikdo dnes nestojí,“ krčí rameny Šamšula.

Jiná je situace na vesnicích, kde se lidé znají a hřbitovy bývají menší. „Nedovedu si představit, že bychom vykopávali ostatky rodin, které vymřely. K takovému řešení jsme, co si vzpomínám, nikdy nesáhli,“ říká starosta Chlístovic na Kutnohorsku Bohuslav Ryšánek.

Co bude s nebožtíky?

Po uplynutí lhůty, během níž správa hřbitova kontaktuje příbuzné nebožtíků, aby jim doručila složenku a upozornila je na vypršení smlouvy, propadnou ostatky a náhrobky městu. Nejdříve se demontují a uloží náhrobky.

Poté se exhumují ostatky, které stejně jako urny putují do obecní hrobky. Je to anonymní místo na hřbitově. Není zveřejněno, aby toho lidé nezneužívali a bez placení tam nenosili kytky nebo svíčky.

Otázky a odpovědi

■ Je rozdíl mezi hrobem ve městě a na vesnici?

Právně nikoliv, prakticky však výrazný. Zatímco ve městě ostatky při neplacení nekompromisně »vystěhují« ke zdi, na vesnici se k extrémnímu řešení uchylují zřídka. Opuštěné hroby zůstávají jako připomínka rodin, které v kraji kdysi žily a vymřely.

■ Na jak dlouho se hrob pronajímá a kolik to stojí?

Obvykle se smlouva uzavírá na deset let. Záleží na tom, kde hrob máte. Ve větších městech může i malé místo na urnu stát třeba dva tisíce, v menších městech hrob vychází okolo pěti set korun, dvojhrob je za tisíc.

■ Co dělat, když zemřela babička, která se o hrob starala, a já nevím, na jak dlouhou dobu máme »předplaceno«? Koho kontaktovat?

I vlastnictví hrobu a pronájem hrobového místa je předmětem dědictví. Nezapomeňte ho proto do dědictví zahrnout, notáři na to málokdy upozorňují! Ve chvíli, kdy se rozhodne o vlastnictví, má ten, kdo hrob zdědil, povinnost platit. Vše se dozvíte na vaší správě hřbitova nebo na obecním úřadě.

■ Jak zjistím, kdo platí hroby »vzdálených strýčků a tetiček«, které navštěvuji jen jednou za rok na Dušičky?

Ve městech se obraťte na místní správu hřbitovů. Musíte znát číslo hrobu, jméno obvykle nestačí. Majitelem hřbitova bývá obvykle obec, případně příslušná církevní farnost. Pokud se obrátíte na místní obecní úřad, určitě vám poradí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.