VELKÝ RÁDCE: Jak poznat při nákupu jedovaté brambory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VELKÝ RÁDCE: Jak poznat při nákupu jedovaté brambory!

Brambora je univerzální potravina!
Brambora je univerzální potravina! (Jiří Černohorský / Blesk)

Brambory patří k evergreenům českého jídelníčku. Bramboráky, bramborové knedlíky, brambory jako příloha, zkrátka neobejdeme se bez nich. Víte, jak je vybrat a jak je skladovat?

Podle čeho si vybírat druhy?

Brambory jsou rozděleny na tři varné typy – A, B a C. Každý z nich je díky své konzistenci a vlastnostem určen pro přípravu jiných pokrmů.

Varný typ A – vhodný pro přípravu salátů, protože má i po uvaření pevnou konzistenci.

Varný typ B – hodí se na přílohy k pok rmům.

Varný typ C – vhodný na přípravu pyré a bramborové kaše.

4 zásady správného nákupu

1. Typ brambor zvolte podle toho, co budete vařit.

2. Rané brambory koupíme pouze pro okamžitou spotřebu. Tyto brambory nejsou označené varným typem a musí mít lehce odstranitelnou slupku.

3. Pozdní brambory, které nejsou označené varným typem a názvem odrůdy, nekupujeme.

4. Nekupujte brambory naklíčené nebo jakkoli mechanicky poškozené.

Jak a kde je skladovat?

Brambory určené ke skladování nesmějí být prané, omytím ztrácejí svou trvanlivost. Měly by být skladovány v suchém, tmavém a chladném prostředí. Ideální teplota pro uskladnění je 5 – 6 °C. Při nižší teplotě brambory začínají cukernatět, a pokud namrznou, začnou hnít a nejsou již samozřejmě vhodné ke konzumaci. Zmrzlou bramboru poznáte tak, že je při zmáčknutí měkká a na chuti nasládlá. I přes zimu jsou k dostání brambory, které jsou lépe ošetřeny, než kdybyste je skladovali ve sklepě. Pěstitelé dokážou »zpomalit« proces stárnutí.

Jak předejít nak líčení?

Brambory vyklíčí v suché a teplé místnosti během 10 dní. Právě tyto klíčky obsahují množství jedovatých látek, zvaných solanin. Naklíčené brambory je tedy třeba klíčků zbavit. Pokud se líčky objeví jen sporadicky, stačí je jen vyříznout a brambory můžete normálně uvařit. Silně naklíčené brambory je nutné vyhodit.

Brambora je univerzální potravina

Ze všech potravin mají brambory největší sytící efekt. Mají velmi vyvážené složení živin. V přírodním stavu obsahují až 80 % vody, sacharidy (především ve formě škrobu), vlákninu bílkoviny. Brambory jsou také jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů a významným zdrojem vitaminů minerálních látek. Vařené neobsahují téměř žádný tuk ve 100 g mají kolem 70 kcal. Při smažení se však jejich energetická hodnota zvyšuje až na 400 kcal ve 100 g a chipsy obsahují zhruba 30 % tuku.

Zdroj: Tesco

 

Přečtěte si
pozorovatel2013
1. 3. 2015 • 10:15

jedovatý brambory vypěstovali komanči, alespoň budu první kdo to napíše. V tomto státě se totiž vše svaluje na komanče a to i po 26 letech je vám to k smíchu? ale bohužel je to tak. Nikdo si neposype popel na hlavu, ale prostě se to svede na ty komunistický potvory, a je to!

kubajakub
28. 2. 2015 • 22:03

kubajakub
28. 2. 2015 • 22:03

Trapný paskvil o ničem, jako celá tahle žumpa.

ivkanatka
28. 2. 2015 • 17:12

A víte, jak poznat jedovaté pisálky ? Kupte si PLESK či HAHA . Článek o ničem. A nevím, proč bych si neměla koupit pozdní brambory - o tom v článku ani slovo ! Směsice nesmyslů !

ivkanatka
28. 2. 2015 • 17:12

A víte, jak poznat jedovaté pisálky ? Kupte si PLESK či HAHA . Článek o ničem. A nevím, proč bych si neměla koupit pozdní brambory - o tom v článku ani slovo ! Směsice nesmyslů !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.