Obchodní řetězce kvůli novele zákona děsí české zákazníky: Všechno zdražíme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Obchodní řetězce kvůli novele zákona děsí české zákazníky: Všechno zdražíme!

Hodně Čechů nakupuje akční zboží. Tohle by mohlo po novele zákona skončit!
Hodně Čechů nakupuje akční zboží. Tohle by mohlo po novele zákona skončit! (Foto: Ara)

Zdražíme všechny potraviny – mléko, jogurty, máslo, ovoce a zeleninu, mouku a také alkohol! Přesně takhle děsí obchodní řetězce Česko. Důvod? Nechtějí regulaci a odmítají novelu zákona o významné tržní síle.

Zákon je účinný již od 1. února 2010 a nyní se bude ve Sněmovně projednávat jeho novelizace, kterou předložil antimonopolní úřad kvůli zpřesnění některých formulací. „Brání obchodnímu vyjednávání a za vše hrozí doslova likvidačními sankcemi. Výsledkem bude zvýšení cen zboží. Vztahuje se pouze na obchodníky. Je ale zřejmé, že také mnozí dodavatelé mají významnou tržní sílu,“ tvrdí Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR).

Svaz chce, aby byl zákon zrušen, nikoliv novelizován. Jinak prý hrozí katastrofa, která by rozjela i vlnu propouštění. „Je to nepochybně špatný zákon a ta novela je ještě větší zlo,“ tvrdí Igor Kremla za Kaufland, který je jedním z členů svazu.
Obchodní řetězce jsou v poslední době kritizovány, že mají vysoké marže a nutí své dodavatele – zelináře, pekaře, řezníky – prodávat takřka za výrobní náklady.

Bude se méně vyvážet?

Riziko pokut za individuální jednání s českým dodavatelem prý může způsobit, že obchodník od něj raději nenakoupí zboží nejen pro prodejny v Česku, ale i pro zahraniční. „Přitom export českých v ýrobků prostřednictvím obchodních řetězců je v objemu desítek miliard korun,“ tvrdí Pavel Mikoška z firmy Ahold, která provozuje prodejny Albert.

 

Konec výhodných nabídek

Až 40 % procent zboží se v Česku podle statistik prodá ve slevových kampaních. Údajně Češi většinou sáhnou po nejlevnějším zboží, případně druhém nejlevnějším. Dražší si prostě nekoupí. „Jenže pokud projde novela, tak se může stát, že takzvané akce nebudeme moci vůbec vyjednávat,“ varuje mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

O co v zákoně jde?

Řetězce nesmějí prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily (nevztahuje se na rychle kazící se zboží). Musejí ho také zaplatit do 30 dnů od dodání. Za porušení zákona hrozí pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu. Za pět let účinnosti byly pokutovány dva řetězce. Naposledy loni dostal pokutu 7,144 milionu korun Globus. Důvodem byly delší lhůty splatnosti faktur za dodané zboží.

Přečtěte si
anka
24. 5. 2015 • 15:44

nejlepsi by bylo uzeniny a pecivo nejist vubec

st.rec
24. 5. 2015 • 14:08

Tak smrduté a nejedlé uzeniny z Alberta a dalších obchodů mně chybět nebudou,stejně tak mizerné a recyklované pečivo nebo u Lidla sr.čky z Polska.Naštěstí máme farmáře,soukromé pekaře,pěstitele,uzenáře-minimálně budu mít dobrou chuť a pocit podpory domácích producentů.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.