Pionýrský tábor smrti: Chlapec umíral čtyři dny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pionýrský tábor smrti: Chlapec umíral čtyři dny!

Kdo zavinil smrt mladého chlapce?
Kdo zavinil smrt mladého chlapce? (Profimedia.cz)

 Letní tábor by měl být místem, kde se děti o prázdninách baví a užijí si přírody. Jan K. (†14) z Prahy se však z pionýrského tábora v Josefově Dole domů nevrátil. Ve svém stanu zemřel v srpnu 1973 na vnitřní krvácení. Kdo zavinil smrt mladého chlapce?

Krátce před sedmou hodinou ranní 18. srpna 1973 měli pionýři »budíček«. Jan K. však zůstával ve svém stanu a ani kamarádi ho nemohli probudit. Sice ještě mělce dýchal, bylo však zjevné, že umírá. Ani lékař, kterého vedoucí urychleně zavolali, mu nedokázal pomoci.


Při pitvě vyšlo najevo, že Jan K. zemřel na následky protržení jedné z žil pod klíční kostí. Krev se vylila do oblasti krku a mladík v podstatě vykrvácel. Kriminalisty pochopitelně zajímalo, jak ke smrtelnému zranění mohlo dojít. Vedoucí ani ostatní děti si nedokázali vzpomenout, že by si Jan K. den před smrtí ublížil. Vyšlo však najevo, že 14. srpna 1973 hrál Jan K. tenis a při pokusu vybrat ostrý smeč soupeře, upadl na laminátové křeslo. Uhodil se o opěradlo právě do míst, kde mu později praskla žíla. Podle lékařů je skutečně možné, že s poraněním mladík chodil čtyři dny. Pohmožděná žíla byla jako časované bomba. Pak stačil jen prudký pohyb ve spánku a praskla. Za tragickou smrt tak nebyl nakonec nikdo potrestán...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.