Tady vybuchlo 600 kg nitroglycerinu. Části dvou těl už se našly, ale... Dva lidé se vypařili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tady vybuchlo 600 kg nitroglycerinu. Části dvou těl už se našly, ale... Dva lidé se vypařili!

Okenní tabulky se roz-tříštily na milimetrové kousíčky.
Okenní tabulky se roz-tříštily na milimetrové kousíčky. (pro Aha! – foto-heli.com, ara)

Ohlušující detonace, která ve středu otřásla pardubickou Explosií, vyšla z tohoto domečku! Střechou tady prolétlo nejen velké množství chemikálií, ale i kusy těl zaměstnanců, kteří v budově zrovna pracovali. Aha! to potvrdil jeden z pracovníků fi rmy. A nikdo nechápe, proč policie tak dlouho tají to, že nikdo ze čtyř lidí, kteří byli v budově, nepřežil...

„Části lidských těl a tkání jsou tady na různých místech. Vše nestačí vyšetřovatelé sbírat, zapáchá to tady,“ potvrdil Aha! jeden z pracovníků Explosie s tím, že si nemyslí, že by někdo mohl přežít.

„Ti lidé byli všichni uvnitř té budovy, když to bouchlo. To museli vědět i vyšetřovatelé a hlavně představitelé naší firmy hned. Roztrhalo je to na kusy. Nikdo si nedovede představit, jak strašná exploze to v tom místě byla,“ prohlásil smutně pracovník s tím, že nikdo nesmí pod hrozbou výpovědi nic říkat.

Podle zdroje z vyšetřovacího týmu byla v místě výbuchu teplota až 2500 °C a šance na přežití jsou tedy nulové. Některá těla se tak doslova mohla vypařit! Policisté až včera potvrdili, že v areálu firmy ještě v den exploze našli lidské ostatky, podle informací Aha! kusy končetin jedné či dvou osob.

„Ohledání místa ještě může trvat v řádu dnů, mohlo by to být i delší období. Konstrukce budov je poměrně masivní a pohybovat s těžkými předměty za dodržení maximální bezpečnosti je obtížné,“ řekl ředitel pardubické policie Radek Malíř.

Policie již připravila rodiny čtyř pohřešovaných na to, že nehodu zřejmě nepřežili. „Nejednalo se o vyrozumění o úmrtí. Šlo hlavně o to je připravit na hrozbu ztráty blízké osoby,“ řekla policejní psycholožka Lenka Vlášková.

Explosia včera vrátila do provozu odstavenou výrobu v blízkosti neštěstí. Chystá se zde testovat průmyslové trhaviny, a podnik proto upozornil obyvatele, aby se nebáli, když znovu uslyší výbuch.

Co se tady stalo?

Výbušnina explodovala ve středu v 6.45 h v provozu Synthesia »A«, ve výrobně dynamitové trhaviny perunit, nejspíš při přebírání výrobního materiálu, který přivezli dva pracovníci. Zcela zničil dvě propojené železobetonové budovy, kam se navážel nitroglycerin a kde se míchal s nitrocelulózou. Mohlo jít o chybu na míchacím zařízení, chybu obsluhy nebo nečistotu v materiálu. Exploze byla tak silná, že se velké kusy betonu našly až 500 metrů od místa neštěstí!

Cena života? Statisíce...

Rodiny zaměstnanců, kteří při výbuchu přišli o život, dostanou statisícové odškodné. Celková výše odškodnění je stanovena v kolektivní smlouvě, kterou mají zaměstnanci s podnikem podepsánu. Manželky po zemřelých tak mají nárok na 240 tisíc korun a další statisícové částky by měly připadnout jejich dětem.

Dva z mužů byli navíc členy odborů, které vyplácejí za úmrtí svých členů dalších 100 tisíc korun. „V tomto případě žádné odškodné není dost velké,“ řekl provozní ředitel Explosie Jiří Simandl.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.