Výbuch v továrně na semtex: 4 mrtví v sutinách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Výbuch v továrně na semtex: 4 mrtví v sutinách!

V Lázních Bohdaneč likvidovali lidé škody. Od místa výbuchu jsou 4 km daleko.
V Lázních Bohdaneč likvidovali lidé škody. Od místa výbuchu jsou 4 km daleko. (Foto ČTK – Alexandra Mlejnková, HZS, ara)

Záchranáři pátrání vzdali. 9 lidí pořezalo sklo. Dvě budovy v troskách, čtyři pohřešovaní a devět zraněných.

To je bilance včerejší tragické nehody v pardubické fi rmě Explosia, kde vybuchl nitroglycerin. Tragédie je o to horší, že čtveřici zaměstnanců, kterou exploze uvěznila v sutinách, už záchranáři odepsali jako mrtvé.

K explozi ráno došlo ve firmě, která se proslavila výrobou trhaviny semtex. Nitroglycerin vybuchl v železobetonové budově o velikosti 10 x 10 metrů. „Prolétlo to střechou ven. Stromy zůstaly stát, objekty kolem mají rozbitá skla,“ popsal situaci náměstek hejtmana Roman Línek.

Na místě zůstalo devět lidí s obličejem pořezaným od skla. Čtyři zaměstnanci zůstali pohřešovaní. „Není předpoklad, že by v sutinách někdo přežil. Vyhodnotil to krizový štáb,“ uvedl ředitel krajských zdravotníků Pavel Svoboda.

Podle něj nebylo při pátrání úspěšné ani využití štěrbinové kamery, která dosáhne do osmi metrů. Záchranáři tak včera odpoledne ze zbořeniště, které vypadalo doslova jako po náletu, odjeli.

Záchrannou akci komplikoval i fakt, že v okolí byla naměřena vysoká koncentrace nitroglycerinu a hrozil další výbuch. „Navíc se ho nadýchali psi, proto už nemohli pokračovat v pátrání,“ doplnila mluvčí hasičů Vendula Horáková s tím, že stále není jasné, proč k výbuchu došlo.

Explozi zaznamenali lidé na kilometry daleko, protože jim vysklila okenní tabulky. „Dcera se probudila s brekem, postel se nám posunula o pět centimetrů,“ dodala Horáková, která žije ve čtyři kilometry vzdálených Lázních Bohdaneč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.