Autobus plný lidí: Pád z 20 metrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Autobus plný lidí: Pád z 20 metrů!

Autobus se zřítil ze zhruba dvacetimetrového srázu. Při pohledu na vrak je zázrak, že si nehoda vyžádala jen jeden lidský život.
Autobus se zřítil ze zhruba dvacetimetrového srázu. Při pohledu na vrak je zázrak, že si nehoda vyžádala jen jeden lidský život. (Aha! – Alexandr Malachovský, Mediafax, HZS Praha – Jan Kostík, ara)

Z dvacetimetrového srázu se včera odpoledne zřítil autobus v pražském Zličíně. Řidič (†60) náhle přejel do protisměru, prorazil drátěný plot a spadl ze skály. Šofér byl na místě mrtev, třináct zraněných ošetřila záchranná služba a převezla do nemocnic. Dva lidé ošetření odmítli.

Řidič autobusu, který vozí zákazníky od stanice metra Zličín do hypermarketu Globus, z neznámých příčin nečekaně přejel silnici a s patnácti cestujícími se zřítil do dvacetimetrové hlubiny.

Co se stalo, není zatím zcela jasné. Silnice, kde k tragédii došlo, je totiž zcela rovná a přehledná. Podle spolupracovníků byl však řidič kardiak a mohlo se mu udělat nevolno. „Venca měl dva infarkty, byl trop na srdce,“ tvrdili u místa nehody řidičovi vyděšení kolegové. Při pohledu na hrůzný obrázek autobusu visícího ze skály i zkušení hasiči prohlašovali, že je zázrak, že je na místě jen jeden mrtvý.

Záchranáři nejprve vysvobodili všechny zraněné. Pak hasiči lany zajistili vrak autobusu, který drželo na srázu jen několik stromů, a hrozilo, že spadne do rybníka pod ním. Aby lana upevnili, museli hasiči do autobusu prolézt přes mrtvé tělo řidiče.

„Takové věci si nemůžeme připouštět. Je to pro nás rutina,“ prohlásil vedoucí směny Pavel Hošek. Poté hasiči autobus pomalu spustili dolů, postavili na kola a odtáhli na silnici. Celá akce trvala zhruba pět hodin. Policie nyní začne vyslýchat cestující, aby zjistila, co přesně nehodě předcházelo.

Václav Plašil: Najednou slyším ránu!

Pan Václav Plašil vystoupil z autobusu smrti těsně před nehodou. Stál u hypermarketu. Když se otočil, slyšel jen strašlivou ránu. Deníku Aha! vyprávěl, co se před osudnou havárií odehrálo.

Řidič údajně dostal infarkt. Vypadal, že mu není dobře, když jste s ním jel vy?

„Vypadal úplně normálně. Prostě starý pán v důchodovém věku. Ale já ho moc nepozoroval. V autobuse si většinou čtu.“

Viděl jste nehodu?

„První chvíle ne. Vystoupil jsem a šel jsem k obchodu. Do autobusu v pohodě nastoupili lidi a on se rozjel, aby se otočil. Najednou jsem slyšel strašnou ránu, tak se otočím a vidím zadek autobusu, jak mizí ze srázu. V plotu byla díra.“

Co jste udělal?

„Volal jsem 112. Nebyl jsem sám, spousta lidí vytáhla telefony. Lidi nahoře běhali a chtěli pomoci, ale nevěděli, jak se dostat dolů. Ten sráz je tak příkrý, že skoro ani nebylo autobus vidět. Někteří zranění se snažili vylézt sami. Autobus se zasekl na pár stromech a pod ním byl rybník. Vypadalo to, že se převrátí do vody.“

Co se dělo pak?

„Modrý záchranářský vrtulník přiletěl asi za dvě minuty, byla to neuvěřitelná rychlost. Sanitky tu byly taky hned. Jenom jsme slyšeli, jak dole policajti a záchranáři křičí, že je tam zamčeno, ať někdo vylomí tu bránu. Autobus totiž spadl někomu na velkou zahradu.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.